Scrisoarea liderilor Coaliţiei, la Cotroceni. Purtătorul de cuvânt: Soluţionarea crizei, o responsabilitate strict a partidelor/ Iohannis îi transmite lui Dragnea că nu poate numi un alt premier

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, scrisoarea liderilor PSD şi ALDE prin aceştia anunţă retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, a declarat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Klaus Iohannis îl lasă pe Liviu Dragnea să se descurce singur cu Sorin Grindeanu. În lipsa unei demisii, preşedintele nu poate desemna constituţional un alt premier, a transmis astăzi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

16212 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea liderilor Coaliţiei, la Cotroceni. Purtătorul de cuvânt: Soluţionarea crizei, o responsabilitate strict a partidelor/ Iohannis îi transmite lui Dragnea că nu poate numi un alt premier

Preşedintele Klaus Iohannis a primit scrisoarea liderilor Coaliţiei

Klaus Iohannis a primit scrisoarea semnată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu în care cei doi lideri ai coaliţiei îl informează că au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu şi vor declanşarea procedurilor pentru numirea unui alt premier.

„Preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE, prin care aceştia anunţă că au retras Guvernului sprijinul politic. Preşedintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliţiei de guvernare a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea Executivului şi că se doreşte schimbarea întregului Cabinet”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis.

Dobrovolschi a invocat prevederile articolului 106 din Constituţia României în ceea ce priveşte deciziile ulterioare ale preşedintele referitoare la Guvern şi şi la premier.

"Potrivit art. 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. Conform art. 7 din legea fundamentală, dacă prim ministrul se află în una din situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele României va desemna un alt membru al guvernului ca prim ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim ministrului până la formarea noului guvern.Deocamdată, nu ne aflăm în niciuna dintre situaţiile menţionate în Constituţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Dobrovolschi a mai precizat că preşedintele Klaus Iohannis va declanşa procedurile pentru desemnarea unu nou premier după ce postul va deveni vacant.

"Când funcţia de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, Preşedintele României va declanşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. În situaţia în care Guvernul va fi demis conform Constituţiei, Preşedintele României va urma cu celeritate paşii procedurali prevăzuţi în Legea Fundamentală", a mai precizat Dobrovolschi.

Totodată, şeful statului a cerut soluţionarea crizei din cadrul Coaliţiei, care este o responsabilitate strict a partidelor, a precizat Dobrovolschi.

Răspunsul venit de la Cotroceni nu este cel dorit de PSD şi ALDE. Şeful statului a explicat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că, potrivit Constituţiei, nu poate face nimic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici