Senat: Membrii Guvernului nu pot face parte din comisiile de privatizare

Senatorii au adoptat, luni, o iniţiativă legislativă prin care membrii Guvernului şi alte categorii de demnitari vor fi în incompatibilitate sau conflict de interese dacă fac parte din consilii de administraţie sau comisii de privatizare.

21 afișări
Imaginea articolului Senat: Membrii Guvernului nu pot face parte din comisiile de privatizare

Senat: Membrii Guvernului nu pot face parte din comisiile de privatizare (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei îi are ca semnatari pe senatorul PC Marius Marinescu şi pe deputaţii conservatori Dragoş Dumitriu şi Corneliu Ciontu.

Iniţiativa are ca obiect de reglementare modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul extinderii incompatibilităţii calităţii de parlamentar, a funcţiei de membru al Guvernului, a funcţiei de prefect, subprefect, a funcţiei de primar şi viceprimar, de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau membru al comisiilor de privatizare, "în scopul prevenirii folosirii abuzive a funcţiilor publice şi al obţinerii unor câştiguri necuvenite în exercitarea acestora".

Senatorii au respins, cu doar şapte abţineri, raportul de respingere a iniţiativei legislative întocmit de comsiile de specialitate, adoptând în unanimitate propunerea legislativă.

Guvernul a recomnadat, la rândul său, respingerea iniţiativie legislative. "Considerăm că pentru prevenirea folosirii abuzive a funcţiilor publice în situaţiile menţionate există deja alte instrumente reglementate de lege, precum instituţia conflictului de interese, a declarării şi controlului averilor, care au o acţiune in personam, limitate la situaţii şi împrejurări concrete", se arată în punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

În cadrul dezbaterilor la acestă iniţiativă, liderul senatorilor PSD, Ion Iliescu, a afirmat că ar trebui să fie făcută o analiză mai serioasă asupra sistemului de salarizare a funcţionarilor de stat. "Dar de ce un secretar de stat nu poate face parte din comisie ca datorie de serviciu, să nu primească 20% din salariul directorului companiei? Putem să judecăm şi altfel lucrurile, să primească o anumită indemnizaţie, dar limitat. De ce nu putem să ne gândim ca tot ceea ce înseamnă, pe lângă salariu, tot felul de adaosuri să nu depăşească o limită, să spunem 50% din salariu?", a întrebat el.

El le-a cerut senatorilor să privească lucrurile detaşat de campania electorală şi să se raporteze la "o situaţie concretă, care, în mod firesc, a provocat scandal şi revoltă din partea populaţiei". Iliescu a mai spus că, iniţial, a existat motivaţia ca din aceste comisii să facă parte specialişti, inclusiv unii funcţionari din ministere.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a declarat, în intervenţia sa, de acord cu opiniile senatorului social-democrat, adăugând că, în acest caz, nu este vorba numai despre un proiect al senatorului Marius Marinescu, ci "despre raporturile dintre instituţiile statului într-un moment de sensibilitate socială deosebită".

"Pe fond, senatorul Marius Marinescu are dreptate, să fim foarte precauţi", a spus liderul PRM.

Senatorul liberal Puiu Haşotti a anunţat, la rândul său, că grupul liberal va vota împotriva raportului de respingere a iniţiativei legislative, împotriva punctului de vedere al Guvernului şi în favoarea proiectului de lege.

"Înţeleg că aparatura electronică s-a stricat. Este foarte bine să avem acestă posibilitate să votăm cu mâna deschisă", i-a sugerat el preşedintelui de şedinţă, senatorul liberal Norica Nicolai, modul în care să fie votată iniţiativa legislativă.

Propunerea legislativă fost dezbătută de Senat ca primă cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici