Video Senatorii l-au scăpat pe Oprea de urmărirea penală pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină/ Oprea, după decizie: Naşul lui Gigină i-a spus că nu e bine să vină în seara aia. Dacă era un profesionist… VIDEO

Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a decis luni plenul Senatului. Gabriel Oprea a declarat, după ce a fost scăpat de Senat de urmărirea penală pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină, că poliţistul a fost avertizat de naşul său să nu vină în seara respectivă, lăsând să se înţeleagă că "dacă era profesionist" Gigină ar fi refuzat misiunea.

23579 afișări

Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi "împotriva" solicitării DNA şi doar 45 voturi "pentru", 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină. 

Înaintea votului decisiv din plenul Senatului, Oprea a reafirmat că nu el a stabilit traseul, viteza şi condiţiile de deplasare în seara tragediei, responsabili fiind cei de la poliţia rutieră.

"Cu unii colegi de aici din sală sunt prieten, amic, cu alţii nu, dar acum vreau să vorbesc doar despre dreptate. Mi se pare ceva halucinant. Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul este documentat la secundă. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă. În urma cercetării, viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie pe bancheta din spate, deci nu conduceam, avea viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această tragedie, un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centrul Capitalei. Este o mare tragedie", a spus Oprea.

"Am trăit un coşmar, am căutat să-mi fac datoria", a mai susţinut el, cerându-le senatorilor să voteze împotriva solicitării DNA.

Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Dosarul DNA conţine 18 volume. "La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.

Oprea: Naşul lui Gigină i-a spus că nu e bine să vină în seara aia. Dacă era un profesionist…

"Este foarte ciudat fiindcă în acea zi, din câte ştiu, a trecut de patru ori pe lângă acestă groapă. Înainte să ajungă echipajul de poliţie şi motociclistul au fost avertizaţi prin radio, li s-a spus <<urmează lucrarea>> şi au confirmat. De altfel poate nu e lipsit de atenţie, cel de pe maşina de poliţie era naşul tânărului poliţist şi, din ce ştiu, chiar i-a spus <<nu cred că e bine să vii în seara asta>>. Dacă era un profesionist…", a declarat Oprea la Senat.

De asemenea, senatorul a spus că respectă munca procurorilor, subliniind că atunci când a fost premier interimar a căutat să ajute justiţia.

"Eu nu contest munca procurorilor, o respect. Am fost un om care, şi când am fost prim-ministru interimar, am adus locuri în plus pentru DNA, am căutat să ajut justiţia. Cred că votul de astăzi... De aceea nici nu am vrut, aveam un cuvânt de vreo zece pagini dar nu am vrut să îi plictisesc. Ştiam că am dreptate şi, ca militar, este o cruce pe care o să o duc toată viaţa fiindcă a murit un coleg la datorie", a spus Gabriel Oprea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici