Silviu Predoiu: Sunt pregătit şi sunt hotărât să candidez la Preşedinţie

  • Fondatorul Partidului Liga Acţiunii Naţionale (PLAN), Silviu Predoiu, nu susţine niciun fel de comasare a alegerilor din acest an şi spune că, dacă statul vrea să facă economii, să taie din subvenţiile enorme pentru partide sau să reducă numărul de parlamentari, nu să sacrifice democraţia.
  • Silviu Predoiu spune că este pregătit şi hotârât să candideze la Preşedinţie, iar PLAN, care are deja filiale în Bucureşti şi în ţară, îşi propune să participe la toate alegerile din 2024, fără a intra într-o alianţă electorală.
  • Fondatorul PLAN afirmă că, deşi confruntată cu protestele fermierilor şi transportatorilor, actuala coaliţie nu va cere compensaţii la Bruxelles pentru tranzitul cerealelor ucrainene deoarece nu are obiective serioase, iar singura preocupare a politicienilor Puterii e să fie de acord.
6660 afișări
Imaginea articolului Silviu Predoiu: Sunt pregătit şi sunt hotărât să candidez la Preşedinţie

Clasa politică de la Bucureşti a ratat parţial admiterea în spaţiul Schengen, iar proasta negociere cu Comisia Europeană pe teme cerealelor ucrainene a ruinat fermierii români. Protestul transportatorilor şi al fermierilor din aceste zile este, în opinia dvs., un argument ca tandemul PSD-PNL „să bată cu pumnul în masă” la Bruxelles pentru obţinerea unor compensaţii corecte? Cum ar fi trebuit procedat pe tema Schengen ca Bucureştiul să fi evitat batjocura impusă de Austria pe care liderii PSD-PNL o văd ca pe un mare succes? 

Silviu Predoiu: Clasa politică de la Bucureşti a reuşit la admiterea în spaţiul Schengen exact aşa cum a reuşit şi la liceele şi facultăţile absolvite – parţial şi în condiţii ruşinoase. Poate că pentru politicieni cu studii neterminate, examene de bacalaureat susţinute după 30 de ani, licenţe luate la 10 ani de la absolvire şi doctorate plagiate, ceea ce s-a întâmplat în planul Schengen este un succes, dar pentru noi, ceilalţi, nu este decât încă o palmă nemeritată. Înţelegerea semnată de România cu Austria ar fi fost ruşinoasă chiar şi dacă ar fi fost prevăzută data admiterii depline în Schengen.

Dar nu, nu este nici vorbă de aşa ceva, ceea ce primim este doar binecuvântarea Vienei ca în cadrul acordului „să se discute o dată în cursul anului 2024 pentru o posibilă ridicare ulterioară a controalelor la frontierele terestre”, iar asta doar funcţie de îmbunătăţirea situaţiei migraţiei în cazul Austriei.  Şi nu putem vorbi de batjocură din partea acesteia din urmă. Nimeni din executivul de la Viena nu s-a gândit peste noapte să-şi bată joc de România. Dincolo de provocările mai vechi ridicate de migraţia ilegală, executivul austriac se confruntă şi cu o serie de probleme majore de credibilitate în plan intern.

Demersul României şi Bulgariei de admitere în Schengen a fost identificat de cancelarul federal Nehammer şi asociaţii acestuia drept o oportunitate dacă nu de rezolvare, chiar şi doar temporară, a unora dintre problemele cu care se confruntau. Arătau în acest fel fiecărui austriac că guvernul lor îşi înţelege exact priorităţile şi pentru securitatea şi bunăstarea lui sunt pregătiţi să înfrunte întreaga UE. Când privim poziţia Austriei în problema extinderii Schengen nu trebuie să uităm că politica externă nu poate fi separată de cea internă, că obiectivul final al acesteia este să sprijine ţintele politicii interne, iar asta este ce Viena a făcut.

Că politicianul român nu a fost în stare să anticipeze şi să contracareze eficient şi că s-a rezumat la a accepta noi umilinţe, nu mai este problema austriecilor. Cât despre bătut cu pumnul în masă la Bruxelles sau oriunde altundeva în afară de Bucureşti, actuala coaliţie de guvernământ nu o va face din exact motivul pentru care nu a făcut-o niciun alt executiv român pe tema Schengen, confruntate de-a lungul timpului, pe rând, cu opoziţia Germaniei, Franţei sau Olandei. Aceste state, ca şi Ungaria, Polonia şi altele, au definite obiective clare în planul politicii interne, obiective pe care le susţin fără compromisuri şi în planul celei externe. Noi, dacă nu avem niciun obiectiv serios de susţinut în plan intern de ce ne-am manifesta altfel în plan extern? Singura noastră preocupare este să fim de acord. Cu cine, cu ce ….. mai că nu contează, atât timp cât ne iese de o poză, de o cină oficială sau, dacă avem noroc, chiar de o şapcă. 

2024 este un an cu patru alegeri importante: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Susţineţi comasarea localelor cu alegerile prezidenţiale? Ce ar obţine coaliţia PSD-PNL din această strategie electorală mult vehiculată în aceste zile? Cum ar trebui organizate aceste alegeri în opinia dvs. astfel încât să se evite „combinaţiile electorale” ale coaliţiei PSD-PNL? 

Silviu Predoiu: Nu, nu susţinem niciun fel de comasare. În cazul de faţă, localele şi prezidenţialele sunt alegeri cu tematici extrem de diferite, cum se va desfăşura campania electorală??? Sunt diferenţe în privinţa listelor electorale, în privinţa locului unde ai dreptul să votezi. De fapt, cred că dintre toate tipurile de alegeri, cea mai incompatibilă comasare, dacă pot spune aşa, este cea dintre locale şi prezidenţiale.

Da, avem patru runde de alegeri şi da, asta însemnă cheltuieli foarte mari. Aşa este, dar nimeni nu a spus că libertatea şi democraţia sunt ieftine. Dacă votăm cu responsabilitate aceste alegeri îşi vor merită fiecare bănuţ cheltuit. Depinde doar de noi. Iar dacă politicienii sunt preocupaţi de economii, să facă bine să renunţe la zecile de milioane de euro pe care partidele politice parlamentare le primesc de la buget, adică de la noi toţi, să nu mai tot amâne reducerea numărului de parlamentari la 300, iar lista de sugestii poate continua. 

În urmă cu aproximativ 2 ani, aţi înfiinţat Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN) ca un răspuns al dvs. la minciuna şi impostura actualei clase politice. Ştiu că este oarecum prematur, însă eu aş dori să vă întreb dacă luaţi în calcul participarea PLAN la cele 4 cicluri de alegeri de anul acesta în alianţă cu alte formaţiuni politice sau veţi merge singuri? Este politicianul Silviu Predoiu pregătit să intre în cursa pentru Cotroceni din toamnă?

Silviu Pedoiu: Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN) a fost înfiinţat în urmă cu 14 luni, iar întrebarea dumneavoastră nu este nicidecum prematură. Avem deja organizaţii active la nivel judeţean, de sector şi municipal în Bucureşti, dar şi în alte municipii reşedinţe de judeţ. PLAN îşi propune să participe la toate rundele electorale din 2024 şi lucrăm intens în acest sens dar decizia va fi luată în baza unei analize realiste a nivelului de pregătire al partidului înaintea fiecărei confruntări electorale.  Fără a respinge ideea de alianţă, nu ne propunem un asemenea obiectiv.

Nu credem în alianţele de conjunctură, construite pe promisiuni de posturi sau alte beneficii. Am primit asemenea oferte pe care le-am respins. Compromisul în politică, mai ales când vorbim de interes naţional, este o soluţie, dar nu atunci când încalcă principiile şi valorile asumate. Am spus repetat că democraţia este sistemul care ne dă exact ceea ce merităm. Vrem mai mult, vrem mai bine, vrem politică altfel? Să fim mai buni, să fim altfel – mai implicaţi şi mai responsabili, să fim mai mulţi, cât mai mulţi, la vot. Cât despre mine, da, sunt pregătit şi sunt hotărât să candidez la preşedinţie. 

Citiţi interviul integral AICI: 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici