Statul de drept, invocat dezbaterile pe tema interacţiunii puterii cu opoziţia de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a deschis joi lucrările conferinţei internaţionale «Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie», preşedintele făcând referire la "democratura" care şi cum este afectat statul de drept de derapajele clasei politice.

101 afișări
Imaginea articolului Statul de drept, invocat dezbaterile pe tema interacţiunii puterii cu opoziţia de la Cotroceni

Statul de drept, invocat dezbaterile pe tema interacţiunii puterii cu opoziţia de la Cotroceni (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland nu a putut lua parte la eveniment din motive medicale, a spus preşedintele Klaus Iohannis în discursul de deschidere.

"Regret faptul că din motive medicale obiective, domnul Jagland nu poate fi prezent astăzi.Cred că sunt în asentimentul tuturor participanţilor la conferinţă să îi urez multă sănătate", a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susţinut în deschiderea lucrărilor.

"Rolul majorităţii, respectiv al opoziţiei într-o democraţie este de mare actualitate, în contextul unor evoluţii recente din unele state membre. (...) Avem nevoie, în Europa, de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime, doar pentru că sunt o majoritate, doar pentru că au câştigat alegerile cu un rezultat consistent, pentru că, odată cu preluarea puterii, trebuie asumate şi responsabilităţile deosebite care decurg de aici. (...)", a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a făcut referire la situaţiile în care puterea ajunge la abuzuri.

"Într-o democraţie liberală solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, nu este acceptabilă nici aşa-numita «dictatură a minorităţii», dar nici «dictatura majorităţii», care, prin abuz, în baza concepţiei «câştigătorul ia totul», să afecteze pluralismul, echilibrul social şi funcţionarea democratică a societăţii bazate pe statul de drept. Adică să ajungem la ceea ce este tot mai des desemnat, în mediile de specialitate, cu termenul de «democratură». Sunt convins că, într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât şi opoziţia trebuie, în egală măsură, să acţioneze având în vedere acelaşi angajament comun şi responsabil, pentru interesul public, al cetăţenilor şi al societăţii, înaintea mizelor orocăror consultări politice, chiar dacă şi acestea sunt normale în democraţie", a mai spus preşedintele.

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a adus în discuţie protestele de stradă.

"Cu cât puterea şi opoziţia refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adânceşte ruptura dintre societate şi clasa politică. Iar consecinţele sunt dramatice pentru toţi, cu efecte pe termen lung", a spus Iohannis.

Evenimentul are loc joi şi vineri, cu participarea a 100 de persoane, între care raportori şi membri ai Comisiei de la Veneţia şi ai secretariatului Comisiei, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei, în special reprezentanţi ai Parlamentelor naţionale europene, reprezentanţi ai mediului academic şi alţi experţi în domeniu, oficiali români, reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar şi în opoziţie, reprezentanţi ai societăţii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţilor Curţii Constituţionale şi Avocatului Poporului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici