SUA vor să intensifice cooperarea cu România în domeniul apărării. O delegaţie americană compusă din 22 de companii din domeniul apărării se află în vizită la Bucureşti pentru a stabili noi conexiuni comerciale

Departamentul de Comerţ al SUA a organizat, luni, 13 noiembrie, la Bucureşti, deschiderea Misiunii de Comerţ în domeniul Aerospaţial şi al Apărării în Centrul şi Sud-estul Europei.

2855 afișări
Imaginea articolului SUA vor să intensifice cooperarea cu România în domeniul apărării. O delegaţie americană compusă din 22 de companii din domeniul apărării se află în vizită la Bucureşti pentru a stabili noi conexiuni comerciale

În perioada 12-15 noiembrie, o delegaţie compusă din 22 de companii americane din domeniul apărării vizitează Bucureştiul cu scopul organizării unor întâlniri cu reprezentanţi ai industriei româneşti de apărare şi reprezentanţi guvernamentali în vederea stabilirii de noi legături comerciale.

În timpul acestei misiuni, care va continua, după România, în Polonia, companiilor americane li se vor prezenta posibili parteneri care sunt în căutare de tehnologii şi servicii americane pentru piaţa deja în creştere de apărare din România. Misiunea este condusă de David de Falco, secretar adjunct al Departamentului de Comerţ al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Companiile din SUA vor primi informaţii cu privire la piaţa din domeniile de interes, vor intra în contact cu industria de apărare, vor consolida strategiile de afaceri şi vor face paşi concreţi pentru viitoare proiecte.  Participanţii la această misiune vor desfăşura peste 250 de întâlniri unu-la-unu cu posibili cumpărători români, parteneri şi agenţii guvernamentale. Vor face, de asemenea, şi vizite la companiile din domeniul apărării din România.

„Suntem entuziasmaţi de crearea unor noi parteneriate care vor contribui la securitatea României, în aceeaşi măsură în care promovăm şi creşterea economică reciprocă”, a spus de Falco.

„De la căderea Cortinei de Fier, România s-a dovedit a fi un aliat puternic şi un partener esenţial în comunitatea euro-atlantică”, a continuat acesta.

„Legăturile de apărare dintre România şi SUA au atins un nivel fără precedent. Colaborarea nu se bazează doar pe interese strategice, ci pe înţelegerea angajamentelor colective împărtăşite pentru stabilitatea şi securitatea regiunii şi dincolo de aceasta”, a spus de Falco, prezent la eveniment.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Guvernului României, precum ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, sau ministrul economiei, Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul Predoiu a declarat că prezenţa în România a atâtor companii americane din domeniul apărării „contribuie la dezvoltarea parteneriatului strategic dintre SUA şi România”. Acesta a punctat că sunt prezente, în această delegaţie, şi companii din domeniul securităţii cibernetice şi serviciilor IT, cu care ministerul afacerilor interne ar putea colabora pe viitor pentru a combate ilegalităţile comise online.

O astfel de companie este Sealing Tech, care oferă soluţii în vederea securizării reţelelor şi sistemelor instituţiilor publice şi private.  Potrivit directorului pentru dezvoltare comercială al companiei, Dave Shortt: „Obiectivul nostru (n.r. în cadrul misiunii) este să înţelegem care sunt aşteptările părţii române de la noi, care este postura de apărare în domeniul cibernetic şi să identificăm zonele în care noi, ca firmă, să putem combatem acele provocări, alături de partenerii români”.

Generalul Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente, prezent la eveniment, a transmis că industria de apărare din România ar trebui să profite de relaţia puternică la nivel de guvern cu SUA şi să dezvolte cât mai multe proiecte comune.

„Proiectele comune înseamnă şi schimbul de practici şi tehnologii, care sunt benefice pentru ambele părţi”, a spus acesta.

Generalul Incicaş a subliniat şi că, în contextul invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei în Ucraina, „deşi au fost alocate resurse financiare pentru apărare, producţia de echipamente în domeniul apărării este limitată. Entităţile din domeniul apărării, pe fondul cererilor tot mai mari, au iniţiat proiecte mari pentru creşterea producţiei, dar termenele de livrare au crescut şi deschiderea pentru schimbul de tehnologie nu este atât de mare pe cât se aşteptau unii, uneori nu există deschidere deloc în acest sens”.

Acesta a vorbit şi despre faptul că România a transmis deja scrisoarea de cerere de informaţii către Guvernul SUA pentru achiziţionarea primelor 32 de aeronave F-35. În următoarele zile, generalul Incicaş susţine că România va semna scrisoarea de acceptare pentru trei sisteme PATRIOT şi pentru un batalion de 54 de tancuri Abrams, alături de sprijinul logistic.

„La începutul anului 2024, vom semna un contract pentru achiziţia de F-35, vehicule amfibii de asalt, modernizarea pentru navele de patrulare, pentru mai multe rachete pentru F-16, PATRIOT, HIMARS şi altele”, a mai declarat Incicaş, vorbind despre planurile viitoare de înzestrare a Armatei României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici