Susţinerea faţă de aderarea Georgiei la NATO, o problemă în relaţiile româno-ruse

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexandr Ciurilin, a declarat că relaţiile româno-ruse se bazează pe tradiţii vechi, dar a recunoscut că există şi probleme, menţionând susţinerea României faţă de aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO.

26 afișări
Imaginea articolului Susţinerea faţă de aderarea Georgiei la NATO, o problemă în relaţiile româno-ruse

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexandr Ciurilin (Imagine: Mediafax Foto)

"În Europa de Est nu sunt foarte multe state cu care Rusia are relaţii diplomatice de 130 de ani. Iar relaţia noastră s-a călit în lupta pentru eliberarea Balcanilor împotriva inamicului comun", a spus Ciurilin pentru MEDIAFAX.

Ambasadorul a adăugat de asemenea că "Rusia a făcut foarte mult pentru ca România să fie un stat liber, prosper".

"Am fost fericiţi când România şi-a obţinut independenţa şi a devenit un stat liber", a spus Ciurilin, potrivit căruia Rusia a fost printre primele state care au recunoscut independeţa poporului român.

De asemenea, potrivit ambasadorului rus, cele două popoare au multe elemente în comun: "tradiţia, culturile foarte apropiate şi mentalităţile foarte apropiate".

"Majoritatea ruşilor, ca şi a românilor, sunt ortodocşi. Am luptat împreună în cele două războaie mondiale, ca şi pentru eliberarea Balcanilor şi am lucrat împreună pentru întărirea relaţiilor noastre şi după cel de-al doilea Război Mondial", a spus el, adăugând că în fiecare oraş în care s-a dus în România a găsit vorbitori de limba rusă.

Ambasadorul a recunoscut însă că există şi probleme între cele două ţări. "Bineînţeles că au fost probleme şi sunt şi în continuare. Dar puteţi găsi vreo familie fără probleme? Dacă în familie sunt probleme, atunci cum să nu existe aşa ceva şi între state?”, a comentat el, pronunţându-se pentru o abordare pragmatică în relaţia bilaterală.

Întrebat care sunt problemele despre care vorbeşte, Ciurilin a răspuns: "Să spunem, prietenii mei din Ministerul de Externe român sunt pentru aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO, iar noi considerăm că extinderea NATO nu răspunde intereselor de securitate".

"Intrarea Georgiei în NATO ar fi greşită, pentru că Georgia nu este un stat democratic. Trupele georgiene au comis atrocităţi în Osetia de Sud", a adăugat ambasadorul, întrebând retoric: "Şi vreţi să le apăraţi?".

Ambasadorul rus s-a referit de asemenea la Gazprom şi resursele energetice. El a ţinut să precizeze că "nici Gazprom, nici vreo altă companie nu practică şantajul".

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici