Traian Băsescu despre Sorin Grindeanu: Nu l-aş numi. Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri la B1 TV că nu l-ar numi pe Sorin Grindeanu premier, afirmând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să spună dacă vrea un un stat cu dubii legate de controlul structurilor de securitate asupra politicului sau dimpotrivă.

23492 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu despre Sorin Grindeanu: Nu l-aş numi. Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea

Traian Băsescu despre Sorin Grindeanu: Nu l-aş numi. Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

"O să fiu foarte sincer, deşi par Gică Contră. Nu l-aş numi! (…) Domnul Grideanu a fost susţinut de PMP la Timiş. Mi s-a părut un loc potrivit, dar de la Consiliul Judeţean Timiş în fruntea guvernului este o cale lungă şi eu apreciez foarte mult faptul că dânsul este matematician şi informatician, dar în momentul de faţă România are o mare problemă: în ce măsură structurile de securitate controlează decizia politică. Ori faptul că domnul Grideanu a fost membru în comisia de control al serviciilor secrete, a fost elev la Academia Naţională de Informaţii'', a comentat preşedintele PMP.

Traian Băsescu a afirmat că numirea lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier este ''nepotrivită'', afirmând că preşedinte Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea.

''Mi se pare că este nepotrivită această numire, iar responsabilitatea aici nu este a lui Dragnea. Responsabilitatea este a preşedintelui să spună ce tip de stat vrea, un stat de dubii legat de controlul structurilor de securitate asupra politicului sau un stat asupra căruia să nu existe aceste dubii (…)'', a spus el.

Preşedintele PMP a susţinut că România are nevoie de ''un moment zero'' în care să aibă convingerea că politiciul nu este controlat nici de DNA, nici de serviciile de informatii.

''Este un moment în care toată presa, mare parte din populaţie, este convinsă că în ţara asta conduce altcineva decât politicienii. Deci, în locul preşedintelui Iohannis aş fi extrem de exigent cu numirea premierului şi cu desemnarea decretelor pentru toţi miniştrii. Avem nevoie de un moment zero în care să avem convingerea că politiciul nu este controlat nici de DNA, nici de serviciile de informatii. Ne-a ajuns guvernul Ponta, cu Ponta şi toată istoria lui, ne-au ajuns destule", a argumentat Băsescu.

El a susţinut că instituţiile de forţă s-au întărit în timul mandatului său şi la un moment dat câţiva oameni numiţi de el au ajuns să se creadă „stăpânii” ţării.

''Nu spun că Sorin Grindeanu este controlat de SRI. Eu spun altceva, România are nevoie de un moment zero. Aceste instituţii de forţă s-au întărit formidabil în timpul meu şi le-am ajutat să se întărească, le-am izolat de influenţa politică. Dar se pare că la un moment dat ei au plecat pe pilot automat fără nici un Dumnezeu legat de politică şi se cred oamenii numiţi de mine cândva astăzi se cred stăpânii României. Înscenează dosare, distrug oameni, elimină oameni. Ori cred că este momentul ca preşedintele Iohannis să dea un semnal extrem de puternic legat de acest lucru şi asta înseamnă nicio tangenţă cu structurile de securitate ale statului democratic. Numai că prin câţiva oameni aceste instituţii au fost strâmbate'', a concluzionat fostul şef de stat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după ce a anunţat că PSD-ALDE îl susţin pentru funcţia de premier pe Sorin Grindeanu, pe care l-a propus personal, că a decis, iar colegii din PSD îl susţin, să ''separe apele'' dintre servicii şi partide. ''Există instituţii în această ţară pe care le respect foarte mult. Dar eu am decis, şi colegii mei mă susţin, mai ales după ce s-a întâmplat ieri şi în ultimele zile, să separăm apele dintre servicii şi partide. Vreau să avem o colaborare instituţională cu toate instituţiile, dar cinstită şi în limitele legii. Cred că va fi sănătos pentru toată lumea'', a spus Dragnea.

Premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. Informaţia apare în cv-ul făcut public atunci când a fost membru al Guvernului, nu şi în cel de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Grindeanu devenind parlamentar la sfârşitul anului 2012. De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI în perioada februarie 2013 - decembrie 2014.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici