Tudorel Toader i-a vânat o greşeală procurorului general Augustin Lazăr: Se află într-o gravă eroare/ Nu confundăm omul cu funcţia. Funcţia e importantă, omul e aşa cum e el

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi răspunde procurorului general Augustin Lazăr şi precizează că se află într-o „gravă eroare”, deoarece prin mesajul său transmis magistraţilor care au protestat la Curtea de Apel Bucureşti plasează justiţia în afara puterilor statului sau chiar deasupra lor.

3151 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader i-a vânat o greşeală procurorului general Augustin Lazăr: Se află într-o gravă eroare/ Nu confundăm omul cu funcţia. Funcţia e importantă, omul e aşa cum e el

Tudorel Toader i-a vânat o greşeală procurorului general Augustin Lazăr: Se află într-o gravă eroare

„Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul general ne transmite faptul ca" justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat" ! Procurorul general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora ! In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala ! In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Precizările vin după ce Augustin Lazăr a transmis un mesaj, drept reacţie la protestul magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, subliniind că tânăra magistratură a ajuns la profesionalismul ce-i permite să reziste la presiuni exterioare şi că procurorii şi judecătorii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare. Independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni. Magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului”, este mesajul transmis de procurorul general, Augustin Lazăr.

Toader, despre mesajul lui Lazăr, la o emisiune TV: Nu confundăm omul cu funcţia. Funcţia e importantă, omul e aşa cum e el

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, referitor la mesajul transmis de procurorul Augustin Lazăr, că nu este surprins de declaraţia lui şi că nu trebuie confundat omul cu funcţia, deoarece doar poziţia e importantă, iar „omul e aşa cum e el”.

„Eu am lansat un mesaj în spaţiul public punând că procurorul general se află într-o gravă eroare. Am vorbit de eroare, nu despre necunoaşterea legii. Procurorul general ne spune că justiţia a ajuns într-un stadiu de maturitate şi că poate îndeplini rolul de menţinere a echilibrului puterilor în stat. Este o afirmaţie falsă. (...) Nu mă surprinde. Eram la CSM când făceam evaluarea procurorului-şef de la DNA şi procurorul general spunea că au un regulament la CSM şi ăla trebuie să stea la baza evaluării, nu legea. (...) Ce pot să le zic procurorilor din Braşov care mi-au cerut să suspend deciziile CCR? Înseamnă că e o necunoaştere de ştiinţă de carte. (...) Tot ce avem de învăţat să sperăm că vom învăţa, să sperăm că în locul nostru vor veni unii mai cunoscători de carte, mai loiali faţă de statul de drept”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la România TV.

Întrebat dacă consideră că Augustin Lazăr a făcut asemenea afirmaţii pentru că îşi apără funcţia, Tudorel Toader a răspuns: „Să nu confundăm omul cu funcţia. Funcţia e importantă, omul e aşa cum e el. Nu-mi permit să apreciez”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici