Turcan: Mi-aş dori ca toate femeile să apeleze la legea de combatere a violenţei domestice

Deputatul PDL Raluca Turcan afirmă că, după atacul armat care a avut loc într-un coafor din Capitală şi în urma căruia două femei au murit, şi-ar dori ca toate femeile să cunoască şi să apeleze la Legea privind combaterea violenţei domestice.

141 afișări
Imaginea articolului Turcan: Mi-aş dori ca toate femeile să apeleze la legea de combatere a violenţei domestice

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax foto)

Deputatul PDL Raluca Turcan, unul din iniţatorii legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că după atacul armat de la Bucureşti, în care un bărbat şi-a împuşcat mortal soţia şi pe o colegă a acesteia şi a rănit alte şase persoane această lege îşi dovedeşte importanţa.

"Mi-aş dori ca gândul nostru, în această zi a soţiilor şi mamelor, să se îndrepte deopotrivă către femeile care se confruntă cu probleme, fie că e vorba de boală, sărăcie sau violenţă. Ne-am confruntat cu o situaţie dramatică în Bucureşti, cu un atac extrem de violent, împotriva unei soţii, dar şi a altor persoane care nu aveau nicio vină că se aflau în acel moment în apropierea unei victime a unui agresor extrem de periculos. În urmă cu două săptămâni, salutam adoptarea în Parlament a unei legi pe care am iniţiat-o, privind combaterea violenţei domestice. Poate atunci legea a trecut ca oricare alta şi nu a fost conştientizată valoarea reală a acesteia. Azi, după un asemenea eveniment tragic, înţelegem mai bine ce aduce în plus această lege", a spus Raluca Turcan.

Deputatul PDL a declarat că îşi doreşte ca toate posibilele victime ale violenţei domestice să cunoască această lege şi să apeleze la ea.

"Mi-aş dori ca toate femeile, posibilele victime ale violenţei domestice, să înţeleagă importanţa acestei legi, să o cunoască şi să apeleze la ea. Fac un apel şi spun, în principal, femei, pentru că în 92 la sută din cazuri e vorba de femei în cazurile de violenţă domestică, să apeleze la lege, să nu stea să îndure în familie, să nu cadă pradă mentalităţii româneşti în baza căreia rufele murdare se spală în familie", a declarat Turcan.

Ea a explicat că, potrivit noii legi, care instituie ordinul de protecţie şi restricţie, victima violenţei domestice poate aduce la cunoştinţa autorităţilor dacă agresorul deţine o armă, acesta fiind nevoit să o predea.

"Avem un instrument rapid de luptă împotriva violenţei, de apărare a victimelor împotriva agresorilor, care se numeşte ordinul de protecţie. Prin legea pe care am iniţiat-o, orice femeie care este victima unui agresor poate să solicite instanţei un ordin de restricţie şi în acest fel agresorul este ţinut departe de victimă, familie, prieteni sau locul de muncă al persoanei agresate. Mai mult, un instrument extrem de important, judecat prin prisma acestui eveniment: prin ordinul de restricţie, o victimă dacă aduce la cunoştinţa instituţiilor faptul că agresorul deţine o armă este obligat să o predea. Dacă această lege ar fi fost în vigoare, dacă instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba, pentru că aici vorbim şi de o delăsare a unor reprezentanţi ai instituţiilor statului, atunci când o femeie disperată apelează la lege şi la toate căile legale pentru a-şi apăra viaţa, poate că ar fi fost prevenită o asemenea tragedie", a conchis Turcan.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, 8 martie, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici