ULTIMA ORĂ  Turcia este de acord să susţină aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianţei care are loc în capitala spaniolă Madrid, relatează Reuters.

4215 afișări
Imaginea articolului Turcia este de acord să susţină aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

FOTO MEDIAFAX/AP

Preşedintele finlandez Niinisto Niinisto a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei ţări au semnat un memorandum comun "pentru a-şi extinde sprijinul deplin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii fiecăreia dintre ele".

Anunţul a fost făcut oficial şi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a precizat că miercuri liderii alianţei vor lua decizia de a invita cele două state.

Turcia a blocat iniţial solicitările Suediei şi Finlandei de a adera la alianţa militară occidentală, acuzându-le că susţin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

În declaraţia comună sunt scrise următoarele:
 
1. Reprezentanţii Turciei, Finlandei şi Suediei, care s-au reunit astăzi sub facilitarea Secretarului General NATO, au convenit asupra următoarelor aspecte.
 
2. NATO este o Alianţă bazată pe valori comune, cu principiile apărării comune şi indivizibilitatea securităţii. Turcia, Finlanda şi Suedia îşi exprimă angajamentul faţă de principiile şi valorile stabilite în Tratatul de la Washington.
 
3. Unul dintre elementele fundamentale ale alianţei este solidaritatea şi cooperarea deplină în combaterea tuturor formelor şi manifestărilor de terorism, care reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale a statelor membre, precum şi la pacea şi stabilitatea internaţională.
 
4. În calitate de viitori Aliaţi NATO, Finlanda şi Suedia oferă sprijin deplin Turciei împotriva tuturor ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale. În acest cadru, Finlanda şi Suedia nu vor sprijini PYD/YPG şi organizaţia definită ca FETO în Turcia. Turcia oferă, de asemenea, sprijin deplin Finlandei şi Suediei împotriva tuturor ameninţărilor la adresa securităţii lor naţionale. Finlanda şi Suedia resping cu fermitate şi condamnă terorismul în toate formele şi manifestările sale. Finlanda şi Suedia condamnă în mod deschis şi fără echivoc atacurile comise de toate organizaţiile teroriste împotriva Turciei şi îşi exprimă cele mai profunde sentimente de solidaritate cu Turcia şi cu familiile victimelor.
 
5. Finlanda şi Suedia confirmă că PKK este o organizaţie teroristă interzisă. Finlanda şi Suedia se angajează să prevină activităţile PKK şi ale tuturor celorlalte organizaţii teroriste, extinderile acestora şi activităţile persoanelor implicate sau afiliate la organizaţiile afiliate şi organizaţiile de front. Turcia, Finlanda şi Suedia au decis să-şi intensifice cooperarea pentru a preveni activităţile acestor organizaţii teroriste. Finlanda şi Suedia resping ambiţiile acestor organizaţii teroriste.
 
6. În plus, Finlanda a adăugat noi activităţi în domeniul de aplicare a infracţiunilor teroriste pedepsite cu o serie de modificări la Codul penal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Prin aceste ultime modificări, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, s-a extins sfera infracţiunii de participare la activităţile grupărilor teroriste. În acelaşi timp, actele de incitare la terorism în sfera publică au fost pedepsite ca infracţiune separată. Suedia confirmă că o nouă şi mai eficientă Lege privind infracţiunile teroriste va intra în vigoare de la 1 iulie şi că guvernul îşi va înăspri în continuare legislaţia împotriva terorismului.
 
7. Turcia, Finlanda şi Suedia confirmă că nu mai există niciun embargo naţional asupra armelor între ele. Suedia îşi modifică legislaţia naţională privind exporturile de arme către Aliaţii NATO. În viitor, exporturile industriei de apărare din Finlanda şi Suedia se vor desfăşura în conformitate cu solidaritatea Aliaţilor şi în spiritul şi litera articolului 3 din Tratatul de la Washington.
 
8. Turcia, Finlanda şi Suedia se angajează să ia următorii paşi concreti după discuţiile de astăzi:
 
Aceştia vor stabili un dialog interguvernamental structurat şi un mecanism de cooperare la toate nivelurile, inclusiv agenţiile de aplicare a legii şi de informaţii, pentru a spori cooperarea bazată pe consens în lupta împotriva terorismului, crimei organizate şi a altor provocări comune.
 
Finlanda şi Suedia vor duce lupta împotriva terorismului cu hotărâre şi hotărâre, în conformitate cu prevederile documentelor şi politicilor relevante ale NATO şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-şi consolida legislaţia locală în consecinţă.
 
Finlanda şi Suedia, în conformitate cu Convenţia europeană de extrădare, vor ţine cont de informaţiile, probele şi informaţiile furnizate de Turcia, pentru a procesa cererile de expulzare sau extrădare ale Turciei cu privire la suspecţi de terorism cu promptitudine şi în toate dimensiunile acesteia şi pentru a dezvolta cooperarea în materie de extrădare şi securitate. cu Turcia.va face aranjamente contractuale bilaterale.
 
Finlanda şi Suedia vor iniţia şi vor interzice anchete cu privire la activităţile de strângere de fonduri şi de recrutare ale organizaţiei teroriste PKK şi ale tuturor afiliaţilor şi organizaţiilor de front ale acesteia, în cadrul consemnat la paragraful 5.
 
Turcia, Finlanda şi Suedia se vor angaja să combată dezinformarea şi vor preveni abuzul de legile lor în scopuri propagandistice de către organizaţiile teroriste, inclusiv activităţi care incită la violenţă împotriva Turciei.
 
Finlanda şi Suedia se vor asigura că legislaţia lor privind exportul de arme permite noi angajamente aliate şi este compatibilă cu statutul lor de membru la NATO.
 
Finlanda şi Suedia vor sprijini cea mai largă includere posibilă a Turciei şi a altor aliaţi din afara UE în iniţiativele actuale şi viitoare ale Politicii de securitate şi apărare comune a Uniunii Europene , inclusiv participarea Turciei la proiectul PESCO privind mobilitatea militară .
 
9. Pentru implementarea acestor paşi, Turcia, Finlanda şi Suedia vor institui un mecanism comun permanent, cu participarea experţilor din Ministerul Afacerilor Externe, Internelor şi Justiţiei, Serviciilor de Informaţii şi Agenţiilor de Securitate. Mecanismul Comun Permanent va fi deschis participării altor ţări.
 
10. Turcia îşi reafirmă sprijinul de lungă durată pentru politica NATO a Uşilor Deschise şi îşi exprimă sprijinul pentru invitaţia Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO la Summitul de la Madrid. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici