UDMR vrea etichetarea produselor alimentare autohtone pentru distingere pe piaţă

Un proiect de lege elaborat şi depus de UDMR propune reglementarea posibilităţii etichetării produselor alimentare autohtone pentru distingerea acestora pe piaţa alimentară.

351 afișări
Imaginea articolului UDMR vrea etichetarea produselor alimentare autohtone pentru distingere pe piaţă

UDMR vrea etichetarea produselor alimentare autohtone pentru distingere pe piaţă

Scopul proiectului de lege este informarea consumatorilor cu privire la provenienţa ingredientelor produselor şi sublinierea faptului că prelucrarea acestora a fost realizată la nivel local. Prin acest act normativ se doreşte a se contribui la promovarea produselor locale şi la încurajarea cumpărăturilor conştiente.

„Noi trebuie să promovăm solidaritatea consumatorilor faţă de produsele locale şi să oferim un ajutor întreprinderilor mici şi producătorilor locali pentru ca produsele lor să fie accesibile şi distinctive pe rafturile magazinelor. Scopul etichetării produselor locale este să consolidăm încrederea consumatorilor faţă de aceste produse şi să încurajăm cumpărarea produselor prin informarea corectă şi exactă cu privire la originea ingredientelor indicate pe ambalajul produsului”, a declarat deputatul UDMR de Mureş, Kolcsár Károly, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Deputatul a precizat totodată că etichetarea distinctivă de către producători este o procedură voluntară din partea acestora şi nu implică autorizări suplimentare, însă producătorul trebuie să îndeplinească câteva condiţii pentru folosirea acestei distincţii pe ambalajul produselor. În acest sens, operatorul din sectorul alimentar trebuie să dispună de un sistem de evidenţă şi de trasabilitate în vederea demonstrării conformităţii cu prezenta lege pe parcursul întregului lanţ de aprovizionare, într-un mod în care să fie identificabil şi fără echivoc pentru consumator.

Astfel, în cadrul etichetării, prezentării sau publicităţii produsului alimentar, termenul „produs autohton” sau orice altă menţiune sau indicaţie referitoare la originea română a produsului alimentar, poate apărea pe produs numai dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti, dacă este produs în România şi dacă pe acesta sunt menţionate toate procesele folosite în producţie. Acest aspect se referă şi la faptul că animalele sacrificate pentru producerea alimentelor de origine animală s-au născut, au fost crescute şi prelucrate în România, animalele sălbatice au fost vânate în interiorul graniţelor ţării, iar peştii au fost capturaţi în apele din România. În cazul materiilor prime utilizate pentru alimentele de origine vegetală ele trebuie să fie cultivate şi recoltate pe plan intern, iar plantele sălbatice să fie colectate, manipulate şi ambalate în România.

Produsele care sunt etichetate deja cu termenul „produs autohton”, pot fi comercializate timp de un an de la intrarea în vigoare a legii şi comercializate până la data de expirare. În cazul în care întreprinderea alimentară va continuă să indice faptul că produsul este local, va respecta noile prevederi ale legii.

Proiectul de lege a fost depus miercuri în Parlament, iar după lucrările din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi al Senatului, Camera Deputaţilor va vota iniţiativa legislativă în calitate de for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici