Ungureanu: Forţele de dreapta, nu un partid, să desemneze împreună candidatul la Preşedinţie

Liderul Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri seară, că speră că dreapta, în totalitate, va fi cea care va defini candidatul la Preşedinţie, şi nu una dintre forţele politice din această parte a eşicherului.

786 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Forţele de dreapta, nu un partid, să desemneze împreună candidatul la Preşedinţie

Ugureanu: Forţele de dreapta, nu un partid, să desemneze împreună candidatul la Preşedinţie (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Nu poate fi contestat de nimeni faptul că în momentul în care există un proiect articulat al tuturor forţelor politice din dreapta, el trebuie să conţină şi definirea nominală a candidatului la prezidenţiale pentru 2014 (...). Forţa Civică se va pronunţa pe aşa ceva, PDL se va pronunţa pe aşa ceva, sunt convins că şi PNŢCD, care are reprezentanţi în Parlament, se va pronunţa pe aşa ceva. Ceea ce contează din punct de vedere tactic este ca numele candidatului la prezidenţiale să întrunească majoritatea opţiunilor celor care se află şi votează curent cu dreapta şi se află cu preferinţe în centru dreapta", a spus Ungureanu, într-o intervenţie la Realitatea Tv.

Potrivit acestuia, nu poţi merge cu un candidat la prezidenţiale care să nu aibă o pregătire "relevantă" faţă de atributele constituţionale ale preşedintelui - politica externă şi cea de securitate naţională.

"Nu poţi merge spre candidatură cu persoane care nu au o pregătire cât de cât relevantă faţă de atributele constituţionale ale preşedintelui. Ce se remarcă în atributele constituţionale ale preşedintelui: politica externă şi politica de securitate naţională", a susţinut senatorul.

"Cred că în momentul de faţă în România nu mai este nevoie de a avea un şef al statului care să nu ştie despre ce trebuie să facă în calitate de preşedinte. Nu poţi învăţa să fii preşedinte la locul de muncă, şi pun ghilimele de rigoare", a comentat fostul premier. Întrebat dacă susţine că preşedintele Băsescu se află în situaţia descrisă de el, Ungureanu a spus că se referă doar la cum vede el profilul candidatului la Preşedinţie.

De asemenea, fostul premier a spus că speră că dreapta politică, în totalitate, va fi cea care va defini candidatul la Preşedinţie, şi nu o forţă politică în sine.

Liderul FC a precizat că pentru a fi posibil ca dreapta să aibă un candidat unic la prezidenţiale este nevoie de clarificarea internă a partidelor care se consideră a fi de această parte a eşicherului.

"Dacă dreapta, ceea ce înseamnă în momentul de faţă ARD, va considera că este nevoie de un singur nume, vom respecta cu toţii această opţiune. Pentru aceasta este nevoie să se întâmple două lucruri: unu, clarificarea internă în partidele care se consideră de centru dreapta şi doi înţelegerea unei necesităţi pentru că nominalizarea unui candidat la prezidenţiale reprezintă o piesă esenţială în strategia de câştigare a alegerilor în 2014. Iar această nominalizare trebuie să se întâmple cât mai repede în 2013", a conchis Mihai Răzvan Ungureanu.

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că personal consideră că un potenţial candidat la Preşedinţie în 2014 din partea partidelor de dreapta este Emil Boc, "un om de o integritate morală deosebită, care se bucură şi de apreciere la nivelul Europei şi în PPE".

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că PDL are evident responsabilitatea pentru ca în perioada următoare să-şi desemneze un candidat la Preşedinţie, dar trebuie stabilite mai întâi criteriile pentru cel mai bun candidat şi acesta trebuie să fie din partea dreptei.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este necesară desemnarea cât mai rapidă a unui candidat la Preşedinţie din partea dreptei, dar a evitat să precizeze dacă el ar fi dispus să fie acest candidat.

Întrebat cum comentează afirmaţia democrat-liberalului Cristian Preda potrivit căruia PDL ar trebui să găsească de urgenţă un prezidenţiabil, Ungureanu a spus: "Există discuţii pe care le avem. Forţa Civică, din această perspectivă, are un punct de vedere foarte clar, foarte articulat. Evident, vom discuta cu toate celelalte forţe specifice parlamentare şi neparlamentare. Susţin ceea ce spunea domnul Cristian Preda, exact în felul acesta spunea, şi citez, că este nevoie a desemna cât mai rapid un candidat la funcţia prezidenţială din partea dreptei. Susţin această afirmaţie a domnului Preda".

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat joi, la RFI, că aceia care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-şi consolideze poziţia şi să pregătească o reconfirmare a lor, fie prin congres, fie prin "acord tacit", el apreciind că urgenţa pentru PDL o reprezintă candidatul la prezidenţiale.

Cristian Preda nu e convins că va avea loc un congres al PDL în primăvară şi le recomandă colegilor săi să găsească urgent un candidat pentru alegerile prezidenţiale: "Nu ştiu dacă va exista cu adevărat o Convenţie. Cred că există nişte urgenţe în momentul ăsta pentru Partidul Democrat Liberal şi urgenţa cea mai clară este cea legată de un candidat la prezidenţiale. Noi tot spunem că Antonescu nu-i bun, dar lumea aşteaptă să spunem şi pe cine îi vom opune lui Antonescu! Mai există, ca urgenţă secundă, dacă vreţi, pregătirea pentru viitorul test electoral, care e testul alegerilor europene de la anul. Plus, legat de asta, pentru că premierul a sugerat acest lucru, e posibil ca împreună cu alegerile europene să se facă, dacă se ajunge la restructurarea pe regiuni a teritoriului administrativ, alegerile regionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici