Varujan Vosganian: Titlul moţiunii de cenzură ne aduce aminte de recuzita nazistă şi rasială/ S-a crezut că MCV va intimida. Raportul nu trebuie să oprească legile Justiţiei

Liderul ALDE Iaşi,Varujan Vosganian, a declarat sâmbătă că titlul moţiunii de cenzură, depusă de PNL, i se pare ridicol şi că asocierea dintre categorii sociale, reprezentări politice şi ciumă “nu face decât să ne aducă aminte de acea recuzită de natură nazistă şi rasială".

1465 afișări
Imaginea articolului Varujan Vosganian: Titlul moţiunii de cenzură ne aduce aminte de recuzita nazistă şi rasială/ S-a crezut că MCV va intimida. Raportul nu trebuie să oprească legile Justiţiei

Varujan Vosganian: Titlul moţiunii de cenzură ne aduce aminte de recuzita nazistă şi rasială

Deputatul Varujan Vosganian a declarat că opoziţia nu a găsit cel mai bun mod de a se exprima atunci când a formulat textul şi titlul moţiunii de cenzură, criticând asocierea dintre categoriile sociale şi ciumă.

“Eu am lecturat cuprinsul acestei moţiuni de cenzură. Titlul mi se pare ridicol, şi nu doar ridicol. Vine dintr-o recuzită nazistă. Eu am rugat de mai multe ori pe colegii noştri din parlament să nu evoce prin sintagmele folosite experienţele cele mai triste ale secolului XX. Trebuie să vă reamintesc faptul că această sintagmă asociere între "ciumă" şi categorii sociale a fost creată pentru a netezi calea legilor rasiale de la Nurenberg, atunci când minoritatea evreiască a fost asemuită cu nişte animale care produc ciumă, şi după aceea a fost categorisite drept ciumă. A fost o ruşine a secolului XX. Asocierea aceasta dintre categorii sociale, dintre reprezentări politice şi o molimă de acest fel nu face decât să ne aducă aminte de acea recuzită de natură nazistă şi rasială. De aceea îmi pare rău că opoziţia găseşte o astfel de modalitate de a cataloga majoritatea parlamentară care în fond este opţiunea majorităţii celor care au votat. Şi dacă majoritatea românilor este purtătoare de molimă, atunci mi se pare că opoziţia nu a găsit calea cea mai potrivită de a se exprima.”, a declarat deputatul ALDE.

Varujan Vosganian a continuat explicând că singtama folosită în titlul moţiunii de cenzură descalifică iniţiativa opoziţiei şi că este clar că va fi respinsă în parlament.

“Este cel mai serios lucru pentru ca moţiunea de cenzură trebuie respinsă, ca să fie clar un avertisment pentru cei care doresc să reînvie agresiuni, sintagme şi viziunile cele mai amare, cele mai ruşinoase ale secolului XX pentru a arăta în secolul XXI că nu am învăţat nimic din experienţele trecutului. Nu mai vorbim de text, care este inconsistent. Este o moţiune de cenzură cu un deznodământ anunţat. Ea va fi respinsă în parlament.”, a explicat liderul ALDE Iaşi.

Partidul Naţional Liberal a depus, vineri, moţiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, demers iniţiat după ce guvernul Tudose a adoptat ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. Liberalii au strâns 148 de semnături.

„Această moţiune de cenzură vine în sprijinul celor loviţi şi minţiţi de guvernarea Dragnea – Tudose. Niciodată după anul 1989 o guvernare nu a ridicat împotriva ei atâtea categorii de români, functionari publici, angajaţi la stat, angajaţi în sectorul privat, pensionari, oameni de afaceri, ONG-uri, societate civilă. A fost un balon de săpun care s-a spart şi victimele au fost toţi cetăţenii Românie. Un program de guvernare care promitea majorări salariale adus din nefericire scăderi de salarii şi în cel mai fericit caz mici majorări”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, după depunerea moţiunii.

Vosganian: S-a crezut că MCV va intimida. Raportul nu trebuie să oprească legile Justiţiei

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian a declarat sâmbătă la Iaşi că senatorii şi deputaţii ALDE nu vor fi influenţati de concluziile raportului MCV în ceea ce priveşte votarea legilor justiţiei. Varujan a explicat că raportul MCV nu este rezultatul unui dialog.

“Opinia noastră, a parlamentarilor ALDE este că acest Mecanism de Cooperare şi Verificare are utilitatea sa. Avem sentimentul că el nu este rezultatul unui dialog şi cred că ar trebui şi partea română să fie mai mult consultată în această privinţă. Credem, de asemenea, că aceste concluziile prezentate în raportul Comisiei Europene nu trebuie să oprească procedura parlamentară în ceea ce priveşte votarea legilor justiţiei. S-a crezut că acest raport va intimida parlamentarii şi că va amâna dezbaterile din Parlament, sau va căuta să le influenţeze. Cel puţin noi cei de la ALDE o spunem răspicat că opţiunile noastre nu s-au modificat şi ele merg înainte.”, a declarat Varujan Vosganian într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la sediul ALDE Iaşi.

Deputatul ieşean a vorbit şi despre numirile şefilor de parchet, explicând opţiunea parlamentarilor ALDE de a susţine numirea acestora de către CSM cu faptul că din 2004 şi până acum ambii preşedinţi au avut o politică părtinitoare.

“Dacă în ceea ce priveşte numirea capilor procuraturii există o discuţie în care intră în mod firesc şi Comisia de la Veneţia, noi spunem deschis că opţiunea noastră ca şefii procuratorii să fie numiţi de CSM este consecinţa experienţei din 2004 încoace, când s-a dovedit că ambii preşedinţi au avut o politică părtinitoare. Există o vorbă la noi la armeni. <Dacă se întâmplă odată, nu se ştie. Dacă se întâmplă de două ori nu ştii ce se întâmplă şi a treia oară>. Am avut un preşedinte, Traian Băsescu, care a fost clar motivat politic, dar nu a fost doar motivat politic, ci a fost şi agresiv politic. Avem acum un preşedinte care participă la mitinguri antiguvernamentale, şi aş fi curios dacă prin concluziile sale, Comisia de la Veneţia ne comunică şi dacă e normal ca un preşedinte de ţară să participe şi la mitinguri antiguvernamentale, ca să ştim dacă concluziile Comisiei de la Veneţia sunt aplicabile sau nu pe mediul politic românesc.”, a susţinut Vosganian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici