VIDEO | Dan Barna şi-a lansat candidatura în centrul Sibiului. Program în 10 puncte ale candidatului USR PLUS, printre care creşterea rolului preşedintelui şi crearea unor structuri în cadrul Administrației Prezidențiale care să gestioneze comunitatea națională de informații

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna şi-a lansat, vineri seara, candidatura la Preşedinţia României, în Piaţa Mică din Sibiu, în prezenţa a 1.000 de oameni, spunând că „este teribil de bine acasă” şi exprimându-şi speranţa că discursul său electoral va avea succes în oraşul din care provine. Printre prevederile din programul candidatului USR PLUS se află creșterea rolului Președintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice, dar şi reformarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării prin crearea unor structuri - expert permanente în cadrul Administrației Prezidențiale, care vor gestiona integrat comunitatea națională de informații.

1915 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Dan Barna şi-a lansat candidatura în centrul Sibiului. Program în 10 puncte ale candidatului USR PLUS, printre care creşterea rolului preşedintelui şi crearea unor structuri în cadrul Administrației Prezidențiale care să gestioneze comunitatea națională de informații

Dan Barna şi-a lansat candidatura în centrul Sibiului. Program în 10 puncte ale candidatului USR PLUS, printre care creşterea rolului preşedintelui şi crearea unor structuri în cadrul Administrației Prezidențiale care să gestioneze comunitatea națională de informații - VIDEO

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la Preşedinţia României şi-a lansat, vineri, candidatura în Piaţa Mică din Sibiu, în prezenţa a 1.000 de oameni spunând despre candidatura sa că „este încă un pas pe care Alianţa USR-PLUS îl face înspre însănătoşirea României”.

„Cât de bine este să fii acasă! E un sentiment extraordinar! Ne uităm mereu la filme şi îmi amintesc un film din copilărie cu o cântăreaţă de operă şi avea succes în toată lumea şi îşi punea întrebarea dacă va avea succes cînd va ajunge acasă. Exact asta mă întreb, dacă de data aceasta, acest discurs pe care l-am pregătit va avea succes şi acasă, în faţa voastră. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit de aici din oraş, din judeţ, din judeţele din România. Este încă un pas pe care Alianţa USR-PLUS îl face înspre însănătoşirea României. Pentru că noi suntem speranţa, USR-PLUS este viitorul acestei ţări”, a spus Barna.

El a mai spus că are foarte mare încredere în programul său de candidat la Preşedinţia ţării, pentru că lucrurile în România trebuie să se schimbe.

„Nu mai vreau să fim o ţară de oameni resemnaţi, nu mai putem să spunem <aşa e în România, la noi nu se poate, se poate în altă parte>. (...) Ne-am săturat să spunem că în România nu se poate. În România de fapt se poate şi ceea ce dovedim noi, ceea ce deja a dovedit Alianţa USR-PLUS este că nişte zeci de mii de oameni care nu s-au gândit niciodată că vor intra în politică, au făcut acest pas. (...) Nu putem să ne facem bine ca ţară decât dacă ne implicăm şi de fapt implicarea este soluţia pe care o avem în faţă”, a mai spus Barna.

Dan Barna propune 10 proiecte pentru România

1. Un mandat constituțional clar pentru Președinte, care să permită soluționarea crizelor politice
- Președintele va putea iniția un referendum pentru dizolvarea Parlamentului. În cazul în care referendumul este validat, Parlamentul este dizolvat.
- În cazul adoptării unei moțiuni de cenzură, Președintele va avea posibilitatea fie de a desemna un nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, fie de a dizolva imediat Parlamentul și de a declanșa alegeri anticipate.
- Dacă Parlamentul îl suspendă pe Președinte, în ciuda unui aviz negativ al Curții Constituționale, iar referendumul de demitere este respins de către alegători, atunci Parlamentul va fi dizolvat de drept.
Creșterea rolului Președintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice, inclusiv adoptarea bugetului de stat
“Propun ca participarea Președintelui la ședințele de guvern în aceste (n.r.: politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice) situații să devină obligatorie, nu opțională, iar pe lângă politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice, Președintele să participe și la ședințele în care se dezbat și adoptă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat”
- Un milion de români au semnat pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, un demers constituțional sub egida căruia va sta întreaga reformă a statului.
-Alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin
-Reforma Parlamentului “În acest moment, Parlamentul României este supradimensionat și funcționează în baza unui mecanism greoi. Un prim pas pe care îl propun pentru eficientizarea și optimizarea funcționării Parlamentului este limitarea numărului de mandate de parlamentari la 300”

2 . Educaţie 6% din PIB pentru Educație
- Continuarea măsurilor de stimulare a accesului și participării în educație pentru toți copiii și tinerii și introducerea unor măsuri concrete care să crească calitatea educației
- Descentralizarea și depolitizarea educației prin transferul puterii de decizie către școli, la nivelul elevilor, părinților și profesorilor

3. Sănătate- “Administrația prezidențială are în atribuții monitorizarea și analizarea strategiei naționale de sănătate publică. În mandatul meu, sunt câteva măsuri pe care le voi urmări cu prioritate pentru a reda românilor sănătatea de care au nevoie:
- O nouă lege a sănătății
- Strategia Națională de Resurse Umane în Sănătate “

4. Infrastructura- Un program transformațional al infrastructurii din România:
- Conectarea provinciilor istorice cu autostrăzi
- Modernizarea și reînnoirea căilor ferate
- Finanțarea adecvată a infrastructurii de transport: un program pe 10 ani
- Profesionalism în gestionarea infrastructurii de transport
- Consiliul pentru Dezvoltare - organism consultativ alcătuit din principalele confederații patronale, asociații profesionale, sindicate, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

5. Economie:
-Reducerea poverii fiscale pe salarii, responsabilitate fiscală și o administrare mai eficientă a taxării
-Antreprenoriat ușor și fără birocrație
Transformarea digitală a României
Aderarea la euro

6. Mediul ca prioritate de politică externă
- Oprirea tăierilor ilegale de lemn, care este o resursă strategică a țării
- Reducerea amenințărilor de mediu care pot deveni amenințări de siguranță națională
- Dezvoltare economică durabilă, cu respectarea Acordului de la Paris
- Direcții strategice în ceea ce privește eliminarea sau compensarea barierelor de acces pentru persoanele expuse tuturor riscurilor de excluziune socială, voi promova în mod activ echilibrarea relațiilor de gen și familia, prin solidaritatea între generații.

7. Social:
-Oprirea taxării sărăciei
- Eliminarea barierelor de acces și asigurarea serviciilor de bază pentru toți cetățenii României
-Echilibrarea relațiilor de gen

8. Externe şi afaceri europene
- Vom susține procesul de extindere a UE către toate țările din Balcanii de Vest, pornind de la ideea respectării stricte a criteriilor de aderare, inclusiv pe tema drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
-Comunitățile românești din afara țării, prioritate de politică externă
-Democrația, drepturile omului și liberul schimb
-Susținere pentru Republica Moldova
- Tehnologia și politica externă

9. Apărare:
• Promovarea unei atitudini consecvent, pro-euroatlantică și proactivă în relație cu partenerii noștri strategici.
• Dezvoltarea și întărirea actualului sistem de garanții de securitate de care beneficiază România.
• Încurajare și sprijin pentru dezvoltarea dimensiunii europene a politicii de apărare, în complementaritate cu obiectivele și strategia NATO.
• Contribuție activă împreună cu aliații la implementarea principiului abordării echilibrate și omogene a flancului de est al Alianței (One flank, one threat, one presence).
• Asigurarea cu prioritate a finanțării pentru creșterea calității vieții personalului militar.
• Garantarea respectării și aplicării Acordului politic național privind asigurarea resurselor pentru apărare la nivelul minim de 2% din PIB și abordarea, cu prioritate, a nevoilor de pregătire, echipare și înzestrare.
Acord Politic Multianual pentru Apărare și transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate

10. Ordine Publică:
“Corupția este o amenințare de securitate și reprezintă unul dintre cele mai mari impedimente în procesul de dezvoltare al țării, afectând atât securitatea, cât și capacitatea de coordonare și acțiune externă. Legislația în vigoare trebuie reactualizată și adaptată la noua situație geo-politică, iar controlul exercitării măsurilor specifice de combatere a corupției cu potențial de amenințare la adresa securității va fi strict reglementat prin lege.
Consiliul Suprem de Apărare al Țării va fi reformat prin crearea unor structuri - expert permanente în cadrul Administrației Prezidențiale, care vor gestiona integrat comunitatea națională de informații, cât și comunitatea de politică externă.”

Candidatul la Preşedinţia României, Dan Barna a fost prezent, vineri, alături de Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European, la mitingul electoral organizat de Alianţa USR PLUS, în Piaţa Mică din Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici