Video VIDEO Kelemen Hunor, anunţ oficial: Nu participăm la votul pe moţiunea de cenzură. Dacă nu era vorba de ţară, de săptămâna trecută nu m-aş opri din râs/ Tăriceanu: Nu ne-am certat, dar ne-am despărţit. Avem o majoritate pentru moţiune

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a anunţat marţi că aleşii formaţiunii nu vor participa la şedinţa de miercuri în care se va da votul pe moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a reunit la ora 11.30 în şedinţă pentru reevaluarea protocolului cu PSD, după ce mai multe proiecte ce vizau comunitatea maghiară au fost retrase de pe ordinea de zi, iar comisiile de la Camera Deputaţilor au fost anulate.

4900 afișări

Nu ne-am certat, nu ne-au tras de haine, de păr. Niciuna dintre taberele PSD nu ne-au convins”, a declarat Kelemen Hunor.

Decizia privind neparticiparea la votul de miercuri a fost luată în unanimitate în şedinţa de urgenţă convocată de UDMR. Hunor a declarat că, indiferent de discuţiile viitoare, această decizie este definitivă şi nu se va schimba.

Vreau să văd ce e mâine şi cum va merge ţara mai departe. Dacă nu era vorba de ţară, de săptămâna trecută nu m-aş opri din râs”, a spus preşedintele UDMR. Acesta a completat că într-o democraţie sănătoasă nu trebuie să fie toată lumea la putere şi că e nevoie şi de Opoziţie.

Întrebat ce le-au transmis reprezentanţii Puterii celor din UDMR în momentul în care au decis să retragă proiectele privind comunitatea maghiară de pe ordinea de zi de miercuri din Parlament, Hunor a afirmat că ”ne-au spus că va fi introdus mâine, săptămâna viitoare, cândva. Mă uit destul de surprins că după 27 de ani se poate activa cartea naţionalistă în trei-patru ore şi se poate crea o nebunie paralelă cu lumea reală. Dacă o şcoală maghiară poate fi impuns să dispară, să fie desfiinţată şi nimeni nu intervine....La Tg Mureş, vorbesc de Liceul Romano-Catolic, au început examenele de capacitate şi nimeni nu ştie unde se vor înscrie aceşti copii. Între timp, noi îl invităm pe Papa să vină în România în 2018 şi desfiinţăm o şcoală catolică. Dacă aceste două trenuri nu se ciocnesc în capul cuiva....

”La finalul sesiunii parlamentare se va face o reevaluare a protocolului dintre PSD şi UDMR”, a anunţat marţi dimineaţa Cseke Atiila, liderul de Grup a senatorilor UDMR.

Decizia vine după ce mai multe proiecte privind comunitatea maghiară şi stabilirea zilei de 15 martie ca "Zi a comunităţii maghiare" au fost retrase de PSD de pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Totodată, şedinţele comisiilor de Administraţie, a Drepturilor Omului şi Juridică au fost anulate la Camera Deputaţilor. Aici ar fi trebuit să intre în dezbatere proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.

Tăriceanu, despre UDMR: Nu ne-am certat, dar ne-am despărţit. Avem o majoritate pentru moţiune

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat marţi că negocierile cu UDMR au fost oprite şi fiecare formaţiune îşi va vedea de propria agendă. Cât priveşte majoritatea, Tăriceanu susţine că nu există emoţii din partea coaliţiei de guvernare.

”Nu ne-am certat, dar ne-am despărţit în relaţii foarte bune, dar ne vedem fiecare de agenda proprie”, a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a explicat că legile iniţiate de UDMR nu puteau fi trecute de votul plenului Senatului într-un timp scurt, fiind nevoie de o analiză.

”Nu e vorba de compromisuri, dar o astfel de lege, sau toate cele trei legi trebuie foarte bine gândite, aşezate, analizate şi deciziile luate nu sub presiunea timpului. (...) Am arătat toată disponibilitatea, dar în faţa volumului mare ne-am dat seama că nu putem să gestionăm într-un timp atât de scurt aceste chestiuni. Ne-am oprit”.

Tăriceanu a mai anunţat că în cazul moţiunilor de cenzură sunt discuţii cu toate părţile, iar în acest caz coaliţia de guvernare are o majoritate fără emoţii.

”Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (...) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat care este numărul disidenţilor din coaliţie, preşedintele Senatului a spus că în jur de 16-17.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici