Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii, a prezentat priorităţile mandatului său. "Unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de spitale”

Investiţiile în infrastructura sistemului de Sănătate, asigurarea medicamentelor esenţiale şi parteneriatele public-private pentru constuirea de spitale noi sunt printre priorităţile mandatului noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

2633 afişări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii, a prezentat priorităţile mandatului său. "Unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de spitale”

Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii, a prezentat priorităţile mandatului său. "Investiţiile sunt necesare de mult, investiţiile pe care ţară această le-a făcut în ultimii 25 de ani sunt absolut sumare”

„Cu siguranţă nu sunt primul ministru care se confruntă cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar cu siguranţă aş vrea să fiu ultimul şi soluţia să nu vină de la un om, nici măcar de la o echipa de oameni, ci să fie o soluţie sistemică. Trebuie să fie o soluţie care să aibă la baza reguli şi proceduri clare şi, de asemenea, extrem de important, să aibă la baza o transparenţă, în aşa fel încât pacienţi, medici, manageri de spitale, media să poată urmări aceste probleme şi să vadă unde este problema şi să ceară rezolvarea ei urgenţă, pentru că lucrurile astea sunt extrem de urgenţe”, a declarat Vlad Voiculescu, în legătură cu asigurarea medicamentelor esenţiale în spitalele din România.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre investiţiile în infrastructura din sistem şi despre parteneriatele public-private pentru construirea de noi spitale.

„ Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecţiile nosocomiale şi ştim că o parte a problemei au fost biocidele. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părţi ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructură, infrastructură învechită, infrastructură... când spun infrastructură, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii '70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viaţă pacientului, dar şi pe a medicului, a personalului medical. Investiţiile sunt necesare de mult, investiţiile pe care ţară această le-a făcut în ultimii 25 de ani sunt absolut sumare”, a spus ministrul.

Vlad Voiculescu a vorbit despre un proiect cu Banca Mondială, din 2014, de 250 de milioane de euro, dar din care nu s-a cheltuit nimic. Voiculescu a promis că va debloca acest program , începând cu suma de 180 de milioane de euro care va fi disponibilă pentru investiţii.

Ministerul Sănătăţii a precizat că este necesar parteneriatul public-privat pentru reconstruirea spitalului „C. C. Iliescu” şi extinderea spitalului „Marie Curie” din Capitală. „Nu vorbim despre spitale private, vorbim despre aceleaşi spitale de stat, care vor primi clădiri noi în care să funcţioneze. Actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului. Nici un copil care va fi tratat la 'Marie Curie' şi nici un adult sau copil care va fi tratat la 'C.C. Iliescu' nu va trebui să plătească un cent”, a spus Voiculescu.

Unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de fiecare spital în parte, aceasta fiind una din măsurile pe care noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că le va lua pentru a rezolva problema dezinfentanţilor.

„Ce vom face pentru biocide este un caiet de sarcini comun care va fi publicat de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi care va trebui folosit de toată lumea, de toate spitalele. Avem în cadrul Ministerului Sănătăţii o unitate de care suntem foarte mândri şi anume Unitatea de Achiziţii Publice Centralizate. UAPC are câteva medicamente, în momentul acesta achiziţionează public centralizat câteva medicamente şi câteva echipamente medicale. În săptămânile şi lunile care urmează vom extinde această listă în mod semnificativ. Biocidele sunt de asemenea pe lista noastră de analiză”, a declarat, miercuri, Voiculescu la o conferinţă de presă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici