Vosganian: PNL va propune Programul celor 100 miliarde euro, ce va duce la creştere economică de 5%

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi seară, la Bistriţa, că PNL va propune "Programul celor o sută de miliarde de euro", care va duce la "creştere economică de cinci la sută" cu condiţia să figureze în toate legile bugetare din perioada 2011-2020.

13 afișări
Imaginea articolului Vosganian: PNL va propune Programul celor 100 miliarde euro, ce va duce la creştere economică de 5%

Vosganian: PNL va propune Programul celor 100 miliarde euro, ce va duce la creştere economică de 5% (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Varujan Vosganian a făcut aceste declaraţii în faţa reprezentanţilor PNL Bistriţa care au prezentat proiectul "10 pentru Bistriţa", cu care vor să câştige alegerile locale în 2012.

"PNL va propune un program care se numeşte «Programul celor o sută de miliarde de euro» în care, pe baza pârghiilor active ale statului, să oferim mediului de afaceri, opiniei publice, 100 de miliarde de euro din partea statului în perioada 2011-2020. Împreună cu mediul privat, prin ajutor de stat şi prin proiecte finanţate prin sistemul bancar, astfel vom reuşi să atragem încă o sută de miliarde de euro. În acest fel putem asigura o creştere economică de cinci la sută", a declarat vicepreşedintele PNL.

Varujan Vosganian a afirmat că acest proiect naţional nu se poate susţine dacă nu figurează în toate legile bugetare, dacă nu este transpartent, monitorizat şi nu îşi găseşte un corespondent în fiecare judeţ.

"De aceea, semnalul care se dă de la Bistriţa e foarte important, fiindcă e un semnal dat opiniei publice, care să vadă, atunci când va vota, cine sunt cei care ar putea reprezenta mai bine interesele lor, cât şi clasei politice şi este în acelaşi timp o invitaţie către profesionişti să înnobilizeze prin prestigiul lor clasa politică. E, din partea noastră, un gest de modestie fiindcă noi considerăm că nu suntem suficienţi. Dacă politica se va baza, în sfârşit, pe dialog şi nu pe confruntare şi toate partidele vor decide că există anumite proiecte care trebuie susţinute, abia atunci vom reuşi. România nu are astăzi un astfel de proiect şi va trebui să-l aibă", a declarat Vosganian.

Vicepreşedintele PNL a reamintit că, după 1990, România a avut un singur proiect politic naţional pe care partidele, fiecare în felul său, l-au urmat - integrarea în structurile euroatlantice.

"Proiectul de integrare în UE a început în 1993 printr-o formulă de asociere şi a fost marcat în 1999 printr-un document pe care toţi preşedinţii partidelor parlamentare l-au semnat. Până în 2007, toate partidele politice parlamentare, prin guvernele pe care le-au susţinut, au fost parte a acestui proiect. În momentul în care am intrat în UE, ne-am trezit în faţa unei realităţi tulburătoare că noi, în procesul de aderare, în negocierea capitolelor pe diverse domenii, am acceptat şi susţinut procesul de liberalizare pentru persoane, servicii, mărfuri, dar nu am însoţit acest lucru de un proces de politici liberale care să transforme economia şi să o facă competitivă în raport cu ţările cărora le deschidea drumul liberalizării, astfel încât România, în 2007, a fost o ţară complementară şi nu competitivă în UE", a explicat Varujan Vosganian.

El a adăugat că, din acest motiv, liberalizând circulaţia persoanelor, fluxurile au mers dinspre România spre alte ţări, aproape unilateral. Deschizând fluxurile de capital, capitalurile au venit din altă parte în România, creând o stare de vulnerabilitate. Când criza s-a globalizat, capitalurile s-au întors în ţările de origine.

Varujan Vosganian a explicat apoi că UE are, în acest moment, două programe ambiţioase.

"Unul este Strategia 20 care merge pe ideea unei creşteri economice bazată pe durabilitate, pe cunoaştere şi pe incluziune, adică pe atragerea a cât mai mulţi oameni pe piaţa muncii. Este un program care are ţinte greu de rezolvat în condiţiile actuale ale economiei româneşti", a spus el.

De pildă, în baza acestui program, până în 2020, UE doreşte ca 70 la sută din populaţia activă să fie cuprinsă în piaţa muncii, în timp ce România are astăzi abia 40 la sută. Altă ţintă este ca trei procente din PIB să fie alocate către cercetare şi inovare, iar România a avut cel mai mult 0,8 în 2008 şi în prezent a alocat cercetării 0,1 la sută. Alte ţinte ar fi reducerea sărăciei şi ca 40 la sută dintre tineri să aibă studii universitare.

"Al doilea proiect foarte ambiţios este guvernanţa economică drept răspuns la criza economică. Fiecare ţară îşi coordonează politicile pentru a nu mai avea deficite bugetare, datorie publică împovărătoare şi pentru a-şi proteja sistemul bancar", a spus Vosganian.

El a precizat că, în situaţia în care România are peste 50 de angajamente neonorate şi abia şi-a construit instituţii, ţara nefiind la nivelul standardelor de convergenţă ale UE, va fi dificil pentru România să corespundă standardelor UE.

"România are nevoie de un nou proiect naţional, un proiect pe care toate partidele să-l susţină. Trebuie să acţionăm pe trei direcţii, marile sisteme publice (educaţie, sănătate, pensii, administraţie publică), al doilea proiect mare e infrastructura, iar al treilea competitivitatea. Dacă în ce priveşte sistemele publice există diferenţe ideologice, în ce priveşte infrastructura şi competitivitatea nu există", a spus vicepreşedintele PNL.

Organizaţia municipală a PNL Bistriţa a prezentat, joi seara, proiectul "10 pentru Bistriţa", cu care liberalii vor să câştige, în 2012, alegerile locale. Proiectul, realizat de zece comisii conduse de liberali, propune direcţii de dezvoltare pentru mai multe domenii, precum filosofia bugetară, reforma administraţiei, dezvoltare urbană, mediu, cultură sau educaţie. Preşedinţii comisiilor care au lucrat la acest proiect sunt favoriţi pentru viitoarea listă de consilieri municipali a PNL, listă care va fi definitivată în luna mai a anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici