Dinel Staicu, de la şmecherul anilor ‘90 la urmărit general

Dinel Staicu, unul dintre cele mai cunoscute personaje de pe piaţa de capital, se numără printre puţinii "puternici" care au primit condamnări definitive şi pedepse cu închisoare pentru fraudarea unei bănci, deşi în ultimii 20 de ani au fost numeroase falimente răsunătoare de instituţii financiare.

5 afișări
Imaginea articolului Dinel Staicu, de la şmecherul anilor ‘90 la urmărit general

Dinel Staicu, de la şmecherul anilor ‘90 la urmărit general (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Presa a scris tone de hârtie despre cei care au devalizat băncile, fie de stat, fie private, fie că erau preşedinţi, fie că erau cei care au luat bani, dar cei condamnaţi la închisoare pot fi număraţi pe degete. Staicu a fost condamnat pe 4 aprilie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani de închisoare cu executare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), prejudiciul creat băncii între 1999 şi 2000 fiind estimat la 187 mld. lei vechi (circa 9,3 mil. euro la cursul de schimb de atunci), sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă. BIR a intrat în faliment în anul 2000.

Instituţia de credit a fost fondată de Ion Popescu, preşedintele BIR, condamnat şi el alături de Staicu la 7 ani de închisoare, atrăgând bani din sursele cele mai exotice, de la feţe bisericeşti şi culte religioase până la Federaţia Română de Fotbal. La toate evenimentele băncii erau prezente înalte feţe bisericeşti, iar Ion Popescu dădea de înţeles că ar fi avut binecuvântarea patriarhului Teoctist.

Citeşte mai multe despre Dinel Staicu pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici