Alimentaţie sănătoasă: există un inamic ascuns care poate sabota tot procesul

  • 42% dintre oameni spun că mănâncă mai sănătos decât în trecut.
  • În ciuda bunelor intenţii, riscăm uneori să facem mici greşeli care pot anula beneficiile unei diete sănătoase.
  • Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie făcut pe 854 de persoane a constatat că până la jumătate dintre participanţi nu combinau corect sănătatea meselor cu gustările.
2272 afișări
Imaginea articolului Alimentaţie sănătoasă: există un inamic ascuns care poate sabota tot procesul

Alimentaţie sănătoasă: există un inamic ascuns care poate sabota totul

De când bunele practici alimentare au intrat în toate discuţiile despre sănătate şi s-a descoperit cât de mult alimentele pot influenţa stilul de viaţă, a avea o dietă echilibrată a devenit un fel de imperativ. Până la punctul în care, potrivit cercetărilor, 42% dintre oameni spun că mănâncă mai sănătos decât în trecut.

În ciuda bunelor intenţii, riscăm uneori să facem mici greşeli care pot anula beneficiile unei diete sănătoase. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie pe 854 de persoane a constatat că până la jumătate dintre participanţi nu combinau corect sănătatea meselor cu gustările.

Iar răsfăţarea cu gustări nesănătoase, chiar şi în faţa meselor bine echilibrate, ajunge să crească nivelul zahărului din sânge şi al grăsimilor, neutralizând beneficiile dietei. Şi nu doar tipul de gustare face diferenţa, ci şi momentul în care o consumăm. De exemplu, potrivit cercetătorilor, gustările consumate după ora 21.000 pot avea un impact negativ asupra sănătăţii.

Studiul a avut loc în Regatul Unit. Analiza a arătat că până la 24% din aportul nostru zilnic de energie provine din gustări precum batoane, produse de patiserie şi fructe. Consumul mediu zilnic de gustări al celor care gustă - 95% dintre participanţii la studiu - a fost de fapt de 2,28 gustări pe zi, 47% dintre cei intervievaţi consumând 2 gustări pe zi şi 29% dintre persoanele pe care le-au angajat mai mult de două.

Atenţie la ce mâncăm după ora 21.00 

O gustare nu este nesănătoasă în sine. Cei care consumă gustări de calitate precum fructe proaspete şi fructe uscate, potrivit studiului, au şanse mai mari să menţină o greutate sănătoasă. Dr. Sarah Berry de la King's College London şi autorul principal al studiului, explică:

„Având în vedere că 95% dintre noi avem gustări între mese şi că aproape un sfert din caloriile noastre provin din gustări, înlocuim gustările nesănătoase, cum ar fi biscuiţii, cipsurile şi prăjiturile cu gustări sănătoase precum fructele şi nucile sunt o modalitate foarte simplă de a vă îmbunătăţi sănătatea”.

Un sfert dintre participanţii la studiul englez au raportat că au consumat mese principale sănătoase şi gustări de proastă calitate, cum ar fi alimente foarte procesate şi dulceaţă, care au fost asociate cu markeri de sănătate mai slabi şi i-au lăsat pe oameni cu un senzaţie de foame. Gustările nesănătoase au fost legate de un indice de masă corporală mai mare, grăsime viscerală mai mare, toate asociate cu boli metabolice cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiovasculare şi obezitatea.

Şi momentul gustarii a fost, de asemenea, crucial: analiza a arătat că gustarea după ora 21:00 a fost asociată cu markeri de sânge mai slabi decât în toate celelalte momente ale zilei. Printre cele mai populare gustari se numără biscuiţii, fructele, nucile şi semintele, brânza şi untul, prăjiturile şi tartele, diverse batoane.

„Acest studiu contribuie la literatura existentă conform căreia calitatea alimentelor este factorul determinant al rezultatelor pozitive asupra sănătăţii dintr-o dietă”, comentează Berry. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici