Cancerele sistemului digestiv sunt în creştere în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare vin din Australia: „Nu cunoaştem cauzele”

  • Cazurile de cancer de stomac, colon, rect, esofag şi pancreas cresc la grupa de vârstă între 18 şi 50 de ani.
  • Excesul de greutate şi alimentaţia necorespunzătoare sunt principalele explicaţii.
3924 afișări
Imaginea articolului Cancerele sistemului digestiv sunt în creştere în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare vin din Australia: „Nu cunoaştem cauzele”

Cancerele sistemului digestiv sunt în creştere în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare vin din Australia

Cazurile de cancere gastrointestinale sunt în creştere la grupa de vârstă cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide au analizat datele conţinute în registrul cancerului din Australia de Sud, iar rezultatele arată o creştere semnificativă a diagnosticelor de cancer de stomac, colon, rect, esofag şi pancreas la populaţia mai tânără, în ultimii 30 de ani. Creştere care, însă, nu are loc în rândul vârstnicilor.

Grav este că nu se ştie cauza exactă

În sondajul lor tocmai publicat în revista ştiinţifică Cancers, cercetătorii de la Universitatea Flinders au analizat cele 28.566 de cazuri de adenocarcinom colorectal, pancreatic, esofagian şi gastric (stomac) diagnosticate în Australia de Sud între 1990 şi 2017.

Dintre acestea, 2.129 de (adică 7,5% din total) au vârsta între 18 şi 50 de ani, iar numărul adulţilor tineri care s-au îmbolnăvit de unul dintre aceste tipuri de cancer a crescut de-a lungul timpului, în special la bărbaţi, cu aproximativ un procent, trecând de la 650 de cazuri pe an, în anii 1990, la 759 - în ultima vreme.

„În practică, incidenţa bolii la această grupă de vârstă a trecut de la puţin peste 9 cazuri la 100.000 de persoane, la aproape 13 cazuri”, subliniază Savio Barreto, autorul principal al studiului.

„Creşterea se referă în principal la bărbaţi,dar cel mai îngrijorător este că nu cunoaştem cu exactitate cauzele. Este esenţial să le înţelegem, pentru a şti cum putem preveni, boala şi inversăm imediat această tendinţă îngrijorătoare”, a mai zis specialistul.

Persoanele de peste 50 de ani, salvate de diagnosticarea timpurie

Un studiu din Statele Unite confirmă teoria australienilor. În SUA, cancerul de colon este în creştere în ultimii ani, în special la băieţii între 20 şi 34 de ani (estimările prevăd chiar o dublare a cazurilor până în 2030), în timp ce se observă scăderi la cei peste 50 de ani.

Sondajele Societăţii Americane de Cancer prezic, de asemenea, că mileniarii, adică cei născuţi între 1980 şi 2000, au risc de până la 4 ori mai mare să dezvolte cancer colorectal decât bunicii sau taţii lor născuţi în jurul anului 1950.

Dimpotrivă, printre persoanele de peste 50 de ani, care prezintă cel mai mare risc de cancer (pentru că multe neoplasme sunt tipice îmbătrânirii), numărul cancerului colorectal este în scădere, datorită succeselor diagnosticului precoce.

Stilul de viaţă nesănătos, vinovatul numărul 1

Potrivit experţilor, creşterea cazurilor în rândul grupurilor mai tinere de populaţie ar putea fi în mare măsură legată de răspândirea stilurilor de viaţă nesănătoase, începând cu alimentaţia dezechilibrată şi obezitatea.

Pentru prevenirea cancerelor la nivelul sistemului digestiv, este important să se urmeze o dietă echilibrată (consum redus de carne roşie şi cârnaţi, făinuri şi zaharuri rafinate) şi să se evite excesul de greutate, obezitatea, fumatul şi excesul de alcool, care cresc şansele de îmbolnăvire.

Dar obiceiurile alimentare proaste şi kilogramele în plus sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor tineri din multe ţări occidentale.

Expunerea la aceşti factori de risc ar putea accelera procesele care duc la formarea unui neoplasm, aşa cum par să indice rezultatele unui studiu publicat în Frontiers of Oncology.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici