Ginecologul italian Fabrizio Cerusico: dieta ketogenică sporeşte fertilitatea la femei

  • Profesorul Fabrizio Cerusico, expert ginecolog în tratamentul infertilităţii la cupluri, recomandă dieta ketogenică pentru sporirea fertilităţii femeilor care vor copii.
  • ”Acest lucru ajută sarcina”, dă asigurări specialistul, care este şi lector la Universitatea La Sapienza din Roma.
  • Dieta ketogenică nu poate fi prescrisă de un nutriţionist, fiind un protocol alimentar care produce schimbări serioase în corp, atât pozitive, cât şi negative, şi care are nevoie de supravegherea unui medic.
1164 afișări
Imaginea articolului Ginecologul italian Fabrizio Cerusico: dieta ketogenică sporeşte fertilitatea la femei

Femeie gravidă

Tot mai mulţi ginecologi subliniază legătura directă dintre nutriţie şi o sarcină. Şi tot mai mulţi sunt cei care subliniază beneficiile unei diete precum cea ketogenică, cu un aport redus de carbohidraţi.

„Dieta ketogenică este o dietă care garantează o îmbunătăţire a fertilităţii”, este teoria susţinută de profesorul Fabrizio Cerusico, expert ginecolog în tratamentul infertilităţii la cupluri şi lector la Universitatea La Sapienza din Roma.

Dificultăţile pe care o femeie le întâmpină pentru a rămâne gravidă pot fi multiple. „Conform celor mai recente statistici, infertilitatea este o problemă care afectează aproximativ 15% dintre cupluri”, zice Cerusico.

Profesorul a fost, de asemenea, interesat să observe efectele benefice ale unei diete ketogenice în ceea ce priveşte fertilitatea în rândul pacienţilor săi:

„Am observat că scăderea carbohidraţilor şi, prin urmare, dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi sau dietele ketogene, pot avea efecte pozitive. Îmi amintesc că dieta ketogenică nu este o dietă care poate fi prescrisă de un nutriţionist, ci un protocol alimentar, o dietă medicală reală care trebuie prescrisă de un medic sau, în orice caz, de un expert, iar pacientul trebuie urmărit în timp”, subliniază Cerusico.

Dieta ketogenică şi rezistenţa la insulină


Unul dintre motivele pentru care dieta ketogenică are beneficii în ceea ce priveşte fertilitatea, explică profesorul Cerusico, este acţiunea sa în ceea ce priveşte insulina:

„Am mulţi pacienţi rezistenţi la insulină, iar atunci când nivelurile de insulină sunt ridicate, producţia de hormoni este adesea afectată, iar ovulaţia este redusă. Prin urmare, o dietă ketogenică ar fi suficientă pentru femeile supraponderale, care tind să aibă rezistenţă la insulină şi ovare micropolichistice, pentru a reduce masa grasă şi a stimula fertilitatea. Trebuie amintit că problema grăsimii este adevărata problemă, nu greutatea, în general”.

Dar, în ce constă dieta ketogenică care ajută la fertilitate? „Este o dietă proteică normală, nu hiperproteină, hiper-lipidică. Totuşi, prin hiper-lipide, trebuie să înţelegem o cantitate bună de grăsimi sănătoase, polinesaturate, precum cele prezente în uleiul de măsline sau acizii graşi omega 3 care se găsesc în peştele gras, fructele uscate şi seminţele uleioase”, afirmă profesorul Cerusico.

”În ceea ce priveşte carbohidraţii, este bine să îi preferaţi pe cei cu un indice glicemic scăzut, deoarece chiar şi zahărul din sânge trebuie ţinut sub control. Pacienţii mei şi pacienţii mei pe dieta ketogenică nu numai că pierd în greutate, ci şi-au îmbunătăţit fertilitatea. Şi acest lucru se întâmplă şi în procesul de fertilizare asistată: dieta ketogenică îmbunătăţeşte foarte mult calitatea ovocitelor şi spermatozoizilor, îmbunătăţeşte fertilizarea embrionilor, calitatea şi implantarea acestora, deoarece este antiinflamator: corpul nostru devine metabolic o maşină receptivă pentru starea de bunăstare”, opinează specialistul.

Pe lângă dieta ketogenică, profesorul Cerusico sugerează şi alte mici modificări ale stilului de viaţă, pentru a îmbunătăţi fertilitatea şi a promova sarcina:

„Metoda mea implică evitarea fumatului, care înrăutăţeşte calitatea fertilităţii. Mai mult, electromagnetismul dat de telefoanele mobile, wifi, cuptoarele cu microunde trebuie să fie limitat. De exemplu, păstrarea telefonului mobil în buzunar poate deteriora spermatozoizii. De fapt, electromagnetismul creşte căldura şi căldura este duşmanul testiculelor: poate produce o degenerare a ADN-ului spermatozoizilor şi poate cauza probleme importante pentru locomoţia cozii spermei, care este cea care aduce spermatozoizii la întâlnirea cu ovulul".

Ce este dieta ketogenică

Dieta ketogenică este un plan alimentar bazat pe rolul de a lua majoritatea caloriilor din grăsimi, o cantintate moderată de proteine şi numai circa 20 de grame de carbohidranţi pe zi, cam cât are un măr. Pe scurt, va trebui să renunţi la tot ce înseamnă carbohidraţi. Şi asta nu înseamnă doar paste şi deserturi, ci trebuie să nu mănânci nici fructe (cu excepţia fructelor de pădure), lactate degresate, alcool, unele condimente (dulci, precum scorţişoara) şi sosuri. Ca urmare a acestei alimentaţii, în corp se vor produce schimbări serioase, atât pozitive, cât şi negative, de la oboseală la crampe musculare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici