Glucoza în urină se măsoară, mai nou, cu un detector inspirat de pielea cameleonului

Cercetătorii au creat un biosenzor util celor care suferă de diabet.

173 afișări
Imaginea articolului Glucoza în urină se măsoară, mai nou, cu un detector inspirat de pielea cameleonului

Glucoza în urină se măsoară, mai nou, cu un detector inspirat de pielea cameleonului

Natura a fost întotdeauna o mare sursă de inspiraţie şi pentru ştiinţă. De asemenea, animale şi de comportamentul lor.

Cameleonul, de exemplu, este renumit pentru capacitatea de a se amesteca, pentru schimbarea bruscă de culoare, pentru vederea stereoscopică, pentru viteza cu care îşi vânează prada după ore întregi de aşteptare. Dar acum pare să mai existe un motiv pentru a-l admira, acela de a fi inspirat un biosenzor pentru măsurarea concentraţiilor de glucoză în urină, un instrument foarte util mai ales pentru diabetici.

În lume, aproape jumătate de miliard de oameni suferă de această boală, nevoiţi să-şi monitorizeze constant glicemia prin dispozitive electronice care analizează valorile din mici picături de sânge. Din acest motiv, cercetarea şi dezvoltarea sistemelor inovatoare evoluează constant pentru a găsi soluţii rapide, flexibile şi purtabile.

Proiectat de cercetători de la organisme internaţionale, noul dispozitiv a fost inspirat de organizarea naturală nanostructurată a pielii cameleonului. Biosenzorul pentru măsurarea concentraţiilor de glucoză în urină utilizează o combinaţie de polimeri multistratificat (hidrogeluri) şi nanoparticule de argint. Studiul a fost publicat în revista NPG Asia Materials - Nature.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici