Gripa cămilei: ce este, care sunt simptomele şi cifrele virusului legat de revenirea fanilor din Qatar

Autorităţile sanitare din Marea Britanie avertizează asupra răspândirii virusului „Mers”, un sindrom respirator cauzat de un verişor coronavirus al Sars-CoV2.

1452 afișări
Imaginea articolului Gripa cămilei: ce este, care sunt simptomele şi cifrele virusului legat de revenirea fanilor din Qatar

Gripa cămilei: ce este, care sunt simptomele şi cifrele virusului legat de revenirea fanilor din Qatar

În timp ce Cupa Mondială se apropie de sfârşit în Qatar, autorităţile sanitare din Marea Britanie avertizează asupra răspândirii mari a unui virus care nu este nou, dar, avertizează ei, poate fi mult mai letal decât Covid.

Se numeşte „Mers” dar este supranumit şi „gripa cămilă” deoarece este o formă virală care trece de la cămile la om. Primele cazuri au fost depistate pe teritoriul Qatar, iar boala este legată de revenirea suporterilor de la Cupa Mondială. 

Ce este Mers sau „gripa cămilei”

Mers înseamnă „Sindromul respirator din Orientul Mijlociu” (sindromul respirator din Orientul Mijlociu): este o infecţie care afectează foarte grav tractul respirator şi aparţine familiei Coronavirus, este văr cu Sars-CoV2 şi este cunoscută sub numele de „Mers-CoV, sindromul respirator din Orientul Mijlociu”.

Boala nu este nouă şi este cunoscută în Europa din 2012. Este o formă virală care trece de la cămile la om. Oamenii se pot proteja raportând simptomele medicului de familie, în cazul în care au avut contact cu cineva care s-a întors din Qatar.

Care sunt simptomele

Cei infectaţi cu „gripa cămilei” pot prezenta simptomele respiratorii uşoare clasice, febră şi tuse, care pot duce la pneumonie severă, provocând dificultăţi de respiraţie şi dificultăţi de respiraţie. Infectaţii, când boala degenerează, acuză probleme gastrointestinale şi insuficienţă renală. Virusul pare să provoace boli mai grave la persoanele în vârstă, la cei cu un sistem imunitar slăbit şi la oricine cu afecţiuni precum cancerul, problemele pulmonare cronice, diabetul şi bolile de rinichi.

Contagierea se produce prin a fi în contact strâns cu cămile sau cu o persoană infectată, dar nu numai: se poate infecta şi prin consumul de alimente derivate de la aceste animale, precum laptele, mai ales dacă nu a fost pasteurizat.

Difuzia: ar fi pornit de la lilieci

Virusul a fost recunoscut pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012. Apoi s-a răspândit în ţări din Orientul Mijlociu precum: Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt, Iran, Iordania, Kuweit, Liban, Oman, Qatar, Yemen şi Arabia Saudită. Se crede că principalul rezervor al virusului sunt liliecii, dar trecerea la om are loc probabil datorită cămilelor, cazurile de Mers care au apărut în ultimii ani concentrându-se mai ales la subiecţii aflaţi în contact strâns cu animalele.

Cifrele OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) precizează că 2.600 de cazuri de Mers au fost diagnosticate la nivel mondial din 2012, concentrate în principal în ţările din Orientul Mijlociu. Dintre acestea, 935 au fost fatale, egal cu 36% din total. Prin urmare, acest tip de gripă este mult mai letal decât Covid, deoarece acesta din urmă are o rată a mortalităţii de 4%. Cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în 2014, cu sute de infecţii; numărul a scăzut de la an la an, ajungând la câteva zeci în 2021 şi la doar 6 cazuri în 2022, dintre care două au fost înregistrate în Qatar (cele mai multe infecţii sunt concentrate istoric în Arabia Saudită).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici