Illumina va renunţa la Grail, producătorul de teste de cancer

Compania de secvenţiere genetică Illumina a declarat că va cesiona producătorul de teste de diagnosticare a cancerului Grail, după ce companiile s-au luptat peste 2 ani cu autorităţile antitrust din SUA şi Europa şi s-au confruntat cu o opoziţie din partea investitorului activist Carl Icahn.

124 afișări
Imaginea articolului Illumina va renunţa la Grail, producătorul de teste de cancer

Illumina va renunţa la Grail, producătorul de teste de cancer

Cedarea va fi realizată printr-o vânzare de către o terţă parte sau printr-o tranzacţie pe pieţele de capital, a precizat Illumina, cu sediul în San Diego, într-un comunicat, adăugând că va finaliza termenii până în al doilea trimestru al anului 2024.

Grail va continua să fie deţinută separat, cu finanţare angajată de Illumina pentru activitatea companiei pe parcursul procesului de cesiune, a precizat aceasta într-o declaraţie separată.

Grail, evaluată la 7,1 miliarde de dolari în cadrul tranzacţiei cu Illumina, încearcă să comercializeze un test de sânge care poate diagnostica mai multe tipuri de cancer, cunoscut sub numele de biopsie lichidă.

Illumina se desprinsese de Grail în 2016, dar a păstrat o participaţie de 12%. Ea a redobândit Grail în 2021, în pofida preocupărilor legate de concurenţă.

Vineri, o curte de apel din SUA a ordonat Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) să efectueze o nouă analiză a achiziţiei Grail de către Illumina, afirmând că agenţia a aplicat un standard juridic greşit în argumentele sale. Însă instanţa a declarat că FTC a avut dovezi substanţiale pentru a demonstra că tranzacţia ar diminua concurenţa şi a deschis uşa pentru ca autoritatea de reglementare să urmărească o nouă strategie juridică pentru a bloca tranzacţia.

Illumina a decis să nu mai facă apel la decizia Fifth Circuit, a declarat compania.

FTC era îngrijorată de faptul că Illumina, furnizorul dominant de secvenţiere ADN a tumorilor şi a celulelor canceroase care ajută la potrivirea pacienţilor cu tratamentele cele mai apropiate de a le fi benefice, ar putea creşte preţurile sau ar putea refuza să vândă rivalilor Grail.

Europa propusese măsuri pentru ca Illumina să îşi desfacă achiziţia Grail.

În iulie, Illumina a fost amendată de Uniunea Europeană cu o sumă record de 432 de milioane de euro pentru că a încheiat preluarea Grail înainte de a obţine aprobarea antitrust a UE.

Illumina declarase în octombrie că va renunţa la Grail în 12 luni, în conformitate cu termenii ordinului Comisiei Europene, în cazul în care compania nu va câştiga contestaţia în instanţă.

Săptămâna trecută, Illumina a argumentat că nu desfăşoară activităţi în Europa şi, prin urmare, autoritatea de aplicare a legislaţiei UE în domeniul concurenţei nu are jurisdicţie.

Achiziţia Grail de către Illumina a fost, de asemenea, supusă la presiuni din partea investitorilor, inclusiv a miliardarului Icahn, care a condus cu succes o contestaţie a consiliului de administraţie în luna mai. În octombrie, Icahn a dat în judecată Illumina, acuzând compania că şi-a încălcat obligaţiile fiduciare în legătură cu tranzacţia Grail.

Preţul acţiunilor Illumina a scăzut cu peste 37% până acum în acest an, iar consiliul de administraţie a înlocuit directorul general la scurt timp după ce Icahn a câştigat un loc în consiliu.

Icahn nu a răspuns solicitării Reuters de a face comentarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
illumina,
grail,
cancer

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici