Îngrijorări privind o nouă tulpină a virusului H5N1, care omoară şi mamifere, nu doar păsări

Virusul mortal H5N1 al gripei aviare s-a răspândit mai agresiv ca niciodată la păsările sălbatice şi la mamiferele marine de când a ajuns în America de Sud, în 2022, sporind riscul ca acesta să devină o ameninţare pentru oameni, potrivit unor oameni de ştiinţă.

230 afișări
Imaginea articolului Îngrijorări privind o nouă tulpină a virusului H5N1, care omoară şi mamifere, nu doar păsări

Îngrijorări privind o nouă tulpină a virusului H5N1, care omoară şi mamifere, nu doar păsări

O îngrijorare semnalată de specialişţi este reprezentată de dovezile conform cărora boala, cândva limitată la păsări, pare să se răspândească între mamifere.

O nouă tulpină a virusului a ucis deja delfini, 50.000 de foci şi lei de mare în largul coastelor Americii de Sud şi cel puţin o jumătate de milion de păsări din regiune, notează Reuters.

Pentru a confirma transmiterea de la mamifer la mamifer, oamenii de ştiinţă ar trebui să testeze infecţiile pe animale vii, consideră cercetătorii din domeniu.

"Sunt destul de greu de explicat unele dintre aceste infecţii pe scară largă fără să existe o răspândire de la mamifer la mamifer", a declarat Richard Webby, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee.

Tulpina a apărut la zeci de specii de păsări, inclusiv la unele specii migratoare, care o pot răspândi dincolo de regiune, susţin oamenii de ştiinţă.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, animalele vor fi forţate să se mute în noi teritorii, sporind astfel variantele de mutaţie a virusului.

"Este o chestiune de timp până când veţi detecta prima tulpină sud-americană în America de Nord", a declarat, la rândul său, Alonzo Alfaro Nunez, profesor la Universitatea din Copenhaga.

Îngrijorarea crescândă a determinat cele 35 de ţări din cadrul Organizaţiei Panamericane de Sănătate (OPS) să convoace experţi şi oficiali regionali în domeniul sănătăţii la o reuniune care va avea loc săptămâna aceasta la Rio de Janeiro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici