Legătura drectă dintre somn şi dietă: de ce odihna puţină creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală

  • Dacă odihna nocturnă este suficientă, organismul eliberează leptina, un hormon care blochează stimulul foametei.
  • Dimpotrivă, o noapte nedorită creşte nivelul de grelină, ceea ce te îndeamnă să mănânci şi să alegi în special alimente bogate în calorii.
  • Cele mai recente cercetări care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association).
5254 afișări
Imaginea articolului Legătura drectă dintre somn şi dietă: de ce odihna puţină creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală

Legătura drectă dintre somn şi dietă: de ce odihna puţină creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală

În cadrul unui program amplu de slăbire care atinge nu numai alimentele, ci şi aspectele comportamentale, ar putea fi foarte util să includă câteva indicaţii pentru o bună „igienă a somnului”. Deşi odată s-a crezut că dormitul mult era o atitudine asociată cu lenea şi un stil de viaţă sedentar, s-a înţeles că o odihnă reparatoare adecvată este esenţială din mai multe motive. Unele experimente: cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai mult.

Testul

Cele mai recente cercetări care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association). În sondajul care a luat în considerare 80 de adulţi supraponderali, adăugarea în medie a 1,2 ore de odihnă suplimentară pe noapte a dus la o reducere a aportului caloric total.

Participanţii au fost adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, cu o durată medie de somn de mai puţin de 6,5 ore pe noapte. După o perioadă de somn obişnuit de 2 săptămâni (fără modificări de program) au fost împărţiţi în 2 grupe: primul a urmat o şedinţă de consiliere personalizată care a fost menită să ajute oamenii să doarmă mai mult, până la obiectivul de 8 ore şi jumătate în total.

Al doilea grup a servit drept „control”, adică termen de comparaţie. După încă 2 săptămâni, durata de somn a primului grup a crescut cu aproximativ 1,2 ore pe noapte şi, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a aportului de energie în comparaţie cu grupul de control. Modificarea duratei somnului a fost invers corelată cu caloriile consumate.

Mecanismele

Participanţii care s-au odihnit mai mult, chiar şi fără îndrumări alimentare, au mâncat spontan mai puţin, aşa că au slăbit mai mult. În ciuda unor limitări inerente studiului şi legate mai ales de faptul că participanţii erau deja supraponderali şi dormeau puţin, rezultatele nu i-au surprins pe cei care se ocupă de aceste probleme.

„Este o confirmare: durata scurtă a somnului a fost de mult recunoscută ca un factor de risc pentru obezitate. Este dovedit că dormitul mai puţin tinde să mănânce mai mult”, explică Luigi Ferini-Strambi, directorul Centrului de Medicină a Somnului al Spitalului Irccs San Raffaele din Milano.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici