New York Times o dă în judecată pe Ursula von der Leyen: a ascuns mesajele Pfizer

Procesul urmează o linie de anchetă începută în ianuarie 2022, când s-a constatat că Comisia nu a dat curs solicitării ca schimbul de mesaje dintre preşedintele şi CEO-ul Pfizer să fie public.

1567 afișări
Imaginea articolului New York Times o dă în judecată pe Ursula von der Leyen: a ascuns mesajele Pfizer

New York Times o dă în judecată pe Ursula von der Leyen: a ascuns mesajele Pfizer

The New York Times a decis să acţioneze Comisia Europeană în judecată pentru că nu a făcut public schimbul de mesaje dintre preşedinte, Ursula von der Leyen, şi CEO-ul Pfizer =, Albert Bourla, cu privire la negocierea care a dus la achiziţionarea dozelor de vaccin pentru Covid.

Ziarul susţine că forul european avea obligaţia de a face publice mesajele, în numele transparenţei, deoarece acestea puteau conţine informaţii utile legate de achiziţionarea de doze de vaccin pentru miliarde de dolari. 

The New York Times s-a limitat la a emite o declaraţie, evitând orice comentariu ulterior. Comisia Europeană nu a comentat.

Procesul urmează o linie de anchetă lansată în ianuarie 2022, când s-a constatat că Comisia nu a dat curs solicitării jurnalistului Alexander Fanta, de la netzpolitik.org, site german specializat în drepturi digitale, care ceruse să poată citi schimbul de mesaje între von der Leyen şi CEO-ul Pfizer.

Comisarul pentru Transparenţă pentru Uniunea Europeană, Vera Jourova, răspunsese că mesajele ar fi putut fi şterse, din cauza „naturii efemere” a acestora.

Răspunsul nu a fost considerat satisfăcător.

Ziarul german Bild prezentase o cerere similară de acces la documente, dar legată de negocierile care au dus la cumpărarea de către Uniunea Europeană a vaccinurilor produse de Pfizer / BioNTech şi AstraZeneca. Documentele la care a avut acces Bild nu conţineau schimbul de e-mail între preşedintele Comisiei Europene şi CEO-ul Pfizer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pfizer,
nyt,
ursula

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici