Noni: ce proprietăţi şi ce contraindicaţii are dudul indian

Superfructul cu multe proprietăţi a fost folosit de secole în medicina tradiţională polineziană.

276 afișări
Imaginea articolului Noni: ce proprietăţi şi ce contraindicaţii are dudul indian

Noni, din ce în ce mai uşor de găsit pe piaţa europeană, este o plantă exotică cunoscută sub numele de dud indian, un copac mic, veşnic verde, originar din Polinezia şi răspândit în toată zona Pacificului.

Mereu legat de medicina tradiţională polineziană, noni este considerat un superfruct, o adevărată bombă energetică cu multe proprietăţi.

Planta Noni se laudă cu o valoare nutritivă ridicată. Dacă luăm în considerare 100 de grame de pudră de fructe, 70% este alcătuită din carbohidraţi, 35% din fibre şi restul de 5% din proteine.

Fructul este deosebit de bogat în minerale, începând cu potasiu, calciu, fier, sodiu şi seleniu, în timp ce pe frontul vitaminelor găsim preţioasa vitamina C în cantităţi abundente.

De asemenea, sunt prezente acizii graşi, iridoizii, antrachinonele, cumarinele şi flavonoidele, utile pentru încetinirea declinului cognitiv al minţii noastre.

Există multe proprietăţi de sănătate atribuite noni-ului, chiar dacă până în prezent dovezile ştiinţifice care îl susţin sunt încă limitate. O serie de studii preclinice au arătat că dudul indian are activităţi antioxidante, antibacteriene, antiartritice, antidiabetice, antiinflamatorii, antiastmatice şi de calmare a durerii.

De secole, această planta a fost folosită pentru a trata diverse patologii sau pentru a le atenua simptomele, de la colită la tuse, de la dureri de cap la constipaţie.

Noni ar putea, de asemenea, să îmbunătăţească starea de spirit datorită capacităţii sale de a controla nivelul serotoninei din organism, în timp ce unele studii au emis ipoteza capacităţii plantei de a preveni anumite forme de cancer: sucul său, la subiecţii fumători ar fi capabil să protejeze ADN-ul de atacul substanţelor cancerigene.

Nu există efecte secundare asociate cu aportul de dud indian, deşi cei mai sensibili subiecţi pot prezenta un uşor disconfort la nivelul stomacului şi a sistemului digestiv.

Conţinutul ridicat de potasiu face ca Noni să nu fie recomandat celor care suferă de insuficienţă renală şi, în mod similar, utilizarea lui nu este recomandată în timpul sarcinii sau alăptării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
noi,
india,
medicina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici