Prima pagină » Știri externe » Prins între petrolul ieftin din Rusia și noile sancțiuni europene: un gigant indian caută soluții pentru a evita pierderi colosale

Prins între petrolul ieftin din Rusia și noile sancțiuni europene: un gigant indian caută soluții pentru a evita pierderi colosale

O mare companie indiană de rafinare, care exportă și în Europa, este afectată de noile sancțiuni impuse de UE, care interzic importul de combustibili produși din petrol rusesc, inclusiv de către terți.
Prins între petrolul ieftin din Rusia și noile sancțiuni europene: un gigant indian caută soluții pentru a evita pierderi colosale
Foto: Hepta via Mediafax

Reliance Industries Ltd., cel mai mare rafinator privat al Indiei și unul dintre liderii mondiali în industria prelucrării petriolului și gazelor, se află într-o poziție delicată după ce Uniunea Europeană a introdus o interdicție care vizează indirect companiile ce exportă produse rafinate din țiței rusesc. Măsura, ce urmează să intre în vigoare la 21 ianuarie 2026, nu sancționează direct companiile indiene, dar le poate bloca accesul pe piața europeană dacă folosesc petrol din Rusia în procesul de rafinare.

Potrivit datelor furnizate de firma de analiză Kpler, citate de Bloomberg, Rusia a reprezentat aproape 50% din importurile de țiței ale Reliance în 2025, în timp ce aproximativ o cincime din exporturile sale de produse rafinate, precum motorina, au fost direcționate către Europa.

Compania testează alternative la petrolul rusesc, dar costurile sunt mari

Acest model de afaceri – cumpărarea de petrol rusesc cu discount, rafinarea și revânzarea produselor în Vest cu profit, a transformat Reliance și alte companii indiene în beneficiari indirecți ai crizei energetice generate de războiul din Ucraina.

Într-un posibil semnal al schimbării strategiei, compania a făcut o achiziție atipică de țiței Murban din Abu Dhabi, la scurt timp după anunțarea sancțiunilor. Acest sortiment premium este, de regulă, evitat de Reliance din cauza prețului mai ridicat față de preferințele sale obișnuite: Urals din Rusia și țițeiuri grele din Orientul Mijlociu. Traderii consideră această mișcare un prim indiciu al unei diversificări forțate a surselor, însă avertizează că „nu este clar cum va reuși să înlocuiască gigantul indian aproape 600.000 de barili pe zi – pe care îi importa din Rusia, și, mai ales, la ce cost”.

Dacă petrolul importat e mai scump, și combustibilii exportați ajung să coste mai mult, mai ales în țările care depind de importuri ieftine.

India critică sancțiunile UE: pot sărăci și mai mult țările sărace

India, care și-a păstrat o poziție neutră față de conflictul ruso-ucrainean, a reacționat critic la noile sancțiuni europene. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Vikram Misri, a declarat marți că „este nevoie de echilibru atunci când se impun sancțiuni secundare privind achiziția de petrol și gaze din Rusia”. El a avertizat că astfel de sancțiuni pot afecta livrările de petrol la nivel global și pot destabiliza economiile unor țări mai puțin dezvoltate.

Rămâne de văzut dacă Reliance va renunța treptat la țițeiul rusesc sau dacă va găsi modalități alternative de a-și proteja marjele de profit. Decizia companiei va depinde de cât de repede poate găsi surse alternative de aprovizionare care să îi permită menținerea competitivității pe piața internațională. Și dacă va găsi.