(P) Simptomele pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore

398 afișări
Imaginea articolului (P) Simptomele pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore

Sângerările între menstruaţii sau după instalarea menopauzei, durerea în zona pelvisului sau după un contact sexual şi prezenţa sângelui în urină pot fi semne şi simptome de cancer endometrial. Această afecţiune apare atunci când celulele sănătoase din mucoasa uterină îşi schimbă structura, cresc anormal şi formează o tumoră malignă. Cancerul uterin (sau de endometru) poate fi diagnosticat printr-o ecografie transvaginală realizată de medicul ginecolog, investigaţie care poate fi urmată şi de alte proceduri imagistice suplimentare.

Celulele maligne din tumora uterină se pot extinde rapid la alte organe interne şi pot forma metastaze, de aceea este importantă diagnosticarea precoce şi stabilirea unui tratament timpuriu al cancerului. Pentru că manifestările clinice apar de obicei numai în stadiul avansat al bolii, fiecare femeie ar trebui să meargă anual la o consultaţie ginecologică, chiar dacă este la menopauză.

În acest fel, prin analize şi investigaţii imagistice specifice (ecografie transvaginală, histeroscopie, examen RMN, tomografie computerizată), pot fi descoperite din timp orice formaţiuni tumorale suspecte. Diagnosticul de certitudine poate fi pus în urma unei biopsii, care va oferi informaţii esenţiale şi despre stadializarea bolii, astfel încât medicul va putea indica tratamentul potrivit.

Din fericire, în prezent, cancerul uterin poate fi tratat şi minim invaziv, prin proceduri avansate de chirurgie robotică ginecologică. Datorită acestor metode moderne, pacienta se va recupera mai repede, iar riscul de complicaţii va fi mult mai redus. În urma unei intervenţii de chirurgie robotică, calitatea vieţii va fi semnificativ mai bună, comparativ cu operaţia clasică de histerectomie, care presupune o incizie de mari dimensiuni.

Astfel, chirurgul poate îndepărta complet uterul afectat de cancer şi, la nevoie, ovarele, colul uterin şi trompele uterine (histerectomie completă) printr-o procedură minim invazivă, care necesită doar incizii mici. Cu ajutorul tehnicii robotice, rata de succes este mai mare, datorită preciziei manevrelor chirurgicale şi a unei bune vizualizări a câmpului operator – robotul chirurgical oferind imagini clare, detaliate şi stabile. În plus, medicul va putea realiza mai uşor şi mai precis limfadenectomia (îndepărtarea ganglionilor limfatici), procedură necesară deseori în cazul cancerului endometrial şi dificil de efectuat printr-o operaţie clasică, din cauza zonei anatomice înguste, cum este pelvisul.

Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacientelor diagnosticate cu cancer uterin la cea mai avansată tehnologie în chirurgia robotică disponibilă în prezent - sistemul robotic da Vinci Xi. Acest echipament performant permite tratarea eficientă, minim invazivă, a celor mai multe afecţiuni ginecologice cu indicaţie chirurgicală. Pe lângă cancerul de endometru, sistemul robotic este utilizat cu succes şi în cancerul de col uterin sau cel ovarian, precum şi în histerectomii pentru tumorile benigne sau maligne, miomectomii în cazul fibroamelor uterine sau în chirurgia endometriozei. Sistemul robotic permite excizarea tumorilor cu uşurinţă şi cu maximă precizie, cu respectarea marginii de siguranţă şi cu protejarea ţesuturilor sănătoase învecinate.

De cele mai multe ori, pentru tratamentul eficient al cancerului endometrial, intervenţia chirurgicală trebuie să fie completată de tratament oncologic – radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie. Centrul Oncologic SANADOR asigură pacientelor care au cancer uterin acces la servicii integrate de oncologie, dar şi la consultaţii interdisciplinare şi la cele mai performante echipamente imagistice, pentru un diagnostic precis. Tratamentul personalizat va fi stabilit pentru fiecare pacientă în parte, de Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu experienţă în diferite specialităţi medicale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici