Secretele metodei DASH, denumită ”dieta sănătoasă pentru inimă” de către American Heart Association

  • Asemănată unei diete, metoda face carieră printre vedete, de la Heidi Klum şi Taylor Swift la Jessica Simpson.
  • Programul este util nu doar pentru pierderea în greutate, ci promovează scăderea semnificativă a colesterolului.
  • Metoda este puternic recomandată de American Heart Association, cea mai importantă agenţie de boli cardiovasculare din Statele Unite.
1317 afișări
Imaginea articolului Secretele metodei DASH, denumită ”dieta sănătoasă pentru inimă” de către American Heart Association

Heidi Klum

Cum s-a născut metoda DASH?

„Acest program nutriţional a fost pus în aplicare de Institutul Naţional de Sănătate al SUA, în anii 1990, pentru a preveni hipertensiunea.

DASH reprezintă abordarea dietetică pentru oprirea hipertensiunii sau dieta împotriva hipertensiunii - explică nutriţioniştii. Născut din modelul dietei mediteraneene, este prezentat mai mult ca o educaţie alimentară care urmează să fie adoptată de-a lungul timpului, o metodă preventivă decât o dietă de slăbire în sens absolut. Este ideală pentru persoanele cu diabet zaharat. Mai mult, grăsimile saturate, dăunătoare inimii, sunt reduse la minimum de această dietă”.

Adoptarea unei diete cu un conţinut ridicat de fibre şi cu zaharuri scăzute rafinate ajută la creşterea senzaţiei de saţietate, favorizând astfel pierderea în greutate: „Două-trei kilograme pe lună pot fi eliminate fără eforturi mari, în funcţie de deficitul caloric adoptat şi de asocierea cu activitatea fizică. Spre deosebire de dietele accidentale, metoda DASH este o modalitate de a obţine o greutate sănătoasă în timp, ideală ca dietă de întreţinere şi stabilizare după o slăbire semnificativă.

Şi nu există niciun risc de deficienţe nutriţionale: spre deosebire de multe diete, această metodă oferă toţi nutrienţii de care are nevoie corpul. Foarte aproape de dieta mediteraneană, această metodă pune accentul pe fructe, legume, produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, peşte şi carne albă. Poate fi adoptat ca stil de viaţă în menţinerea greutăţii, dar şi ca schemă de slăbire prin adaptarea aportului caloric la persoană şi la nivelul său de activitate fizică”.

Alimente preferate:

Cereale integrale: consum zilnic.
Fructe şi legume: nu trebuie să lipsească niciodată. Conţinutul lor ridicat de fibre şi minerale, cum ar fi magneziu şi potasiu, le fac un element cheie al acestei diete/
Lapte, iaurt şi produse lactate: de luat în fiecare zi, chiar şi la micul dejun sau ca gustare, atâta timp cât este slab.
Carne albă şi peşte, în special albastru: sunt surse preţioase de proteine şi vitamine B.
Grăsimi: în principal de origine vegetală, în primul rând ulei de măsline extravirgin.
Fructe uscate, seminţe, leguminoase: se rotesc în timpul săptămânii în ordinea a 4-5 porţii

Alimente de evitat: carne roşie, cârnaţi, ouă, zaharuri simple, grăsimi saturate, alcool: deşi nu sunt interzise, acestea trebuie limitate cât mai mult posibil, astfel încât să garanteze o protecţie maximă, în special împotriva bolilor coronariene şi a diabetului.

„Deşi dieta DASH a fost formulată pentru persoanele cu hipertensiune, beneficiile sale sunt şi mai largi. Luând reperul său din modelul mediteranean, împărtăşeşte multe avantaje în ceea ce priveşte sănătatea şi prevenirea. Majoritatea principiilor sale generale se bazează pe criterii de bun simţ pe care le putem adopta în viaţa de zi cu zi şi în dieta noastră", spun specialiştii.
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici