Studiu: la ce vârstă este ideal să renunţi la fumat, pentru a reduce riscul de cancer cu 90%

Iată ce a reieşit dintr-un studiu recent realizat în Coreea de Sud privind vârsta ideală pentru a renunţa la fumat fără consecinţe grave asupra sănătăţii.

42204 afișări
Imaginea articolului Studiu: la ce vârstă este ideal să renunţi la fumat, pentru a reduce riscul de cancer cu 90%

Studiu: la ce vârstă este ideal să renunţi la fumat, pentru a reduce riscul de cancer cu 90%

Daunele fumatului asupra organismului uman sunt deja cunoscute de zeci de ani. De-a lungul anilor, ştiinţa a confirmat de mai multe ori că renunţarea la fumat reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer, dar la ce vârstă este cel mai bine să renunţi pentru a limita pe cât posibil acest risc?

Răspunsul vine din ştiinţă, mai exact din Coreea de Sud, unde s-au efectuat cercetări pe 2,9 milioane de bărbaţi, ale căror rezultate au fost publicate recent în Journal of the American Medical Association, revistă ştiinţifică printre cele mai autorizate din domeniu.

Cercetătorii sud-coreeni, analizând date de la aproape 3 milioane de oameni, au concluzionat că renunţarea la fumat la orice vârstă ajută la reducerea riscului de cancer, în special de cancer pulmonar. Dar, mai precis, renunţarea la fumat înainte de a ajunge la vârsta de 35 de ani poate reduce însă consecinţele fumatului cu 90%.

Beneficiile renunţării la fumat sunt vizibile încă de la primele ore şi cresc pe măsură ce trec săptămânile, lunile şi anii. Deja, la 20 de minute de la ultima ţigară, tensiunea arterială şi ritmul cardiac încep să scadă, în timp ce după 12 ore nivelurile de nicotină şi monoxid de carbon din sânge scad.

Câştigi 10 ani, dacă te laşi la 30 de ani de fumat

În următoarele trei luni, însă, încep să se vadă îmbunătăţiri ale circulaţiei sângelui şi ale funcţiei pulmonare.

Tusea care îi caracterizează adesea pe fumători şi dificultăţi de respiraţie încep să scadă între prima şi a noua lună de la renunţarea la fumat, iar în decurs de un an, riscul de infarct se reduce la jumătate. După primii 5-15 ani fără fumat, riscul de accident vascular cerebral scade şi el şi revine la nivelul subiecţilor nefumători.

Studiul a mai confirmat că la 10 ani de la ultima ţigară riscul de cancer de plămân, gură, gât, esofag şi pancreas este redus la jumătate. În decurs de 15 ani, riscul de a dezvolta boli cronice scade la nivelul nefumătorilor. Conform cercetătorilor coreeni, renunţarea la fumat la 30 de ani vă permite să câştigaţi cel puţin 10 ani din viaţă, în timp ce cei care se opresc la 40 de ani pot câştiga cel puţin 9 ani.

Cei care se lasă de fumat la 60 de ani pot câştiga până la 3 ani din viaţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fumat,
risc,
studiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici