Tratamentul minim invaziv al litiazei urinare (P)

876 afișări
Imaginea articolului Tratamentul minim invaziv al litiazei urinare (P)

Litiaza urinară este o afecţiune frecvent întâlnită, de cele mai multe ori la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani, care constă în formarea unor calculi renali la nivelul rinichilor. „Pietrele la rinichi”, aşa cum sunt denumiţi în termeni populari calculii renali, apar atunci când urina este foarte concentrată, favorizând acumularea de materiale cristaline.

Dacă sunt identificaţi din timp şi nu sunt de dimensiuni mari, calculii renali nu prezintă un pericol, existând posibilitatea de a fi trataţi printr-un tratament medicamentos, simptomatic. Acesta trebuie să fie însoţit obligatoriu şi de un consum mai mare de apă, care să ajute la eliminarea ”pietrelor la rinichi”. Însă atunci când boala nu a fost diagnosticată precoce, iar calculii renali sunt foarte mari sau au început deja să se deplaseze în tractul urinar producând complicaţii severe, este nevoie de o intervenţie mult mai complexă. În astfel de situaţii, pacienţii pot necesita tratament chirurgical.

Consultul de urologie este foarte important în stabilirea unui diagnostic corect şi a celui mai potrivit tratament, precum şi în prevenirea complicaţiilor. În funcţie de severitatea litiazei urinare, medicul urolog poate indica mai multe tipuri de tratament, de la chirurgie deschisă până la proceduri minim invazive, precum: litotriţie, endourologie, ureteroscopie sau nefrolitotomie percutanată. În prezent, datorită dezvoltării tehnologiilor şi tehnicilor medicale, cele mai multe dintre cazurile de litiază reno-ureterală îşi găsesc rezolvarea minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacienţi. Cea mai utilizată metodă este litotriţia extracorporală cu undă de şoc (ESWL), o metodă modernă care nu necesită incizii şi nici spitalizare de lungă durată, iar recuperarea este rapidă.

Pentru un management cât mai eficient al litiazei renale, este recomandat ca pacienţii să se adreseze unor spitale sau centre medicale cu servicii integrate, în care să aibă acces la metode moderne de diagnostic şi la toate opţiunile de tratament.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii de specialitate şi investigaţii specifice, realizate cu ajutorul unei aparaturi moderne, în vederea diagnosticării litiazei urinare, precum şi la toate tipurile şi procedurile de tratament disponibile în vederea eliminării calculilor renali şi obţinerii celor mai bune rezultate pe termen lung. În urma examenului clinic, a anamnezei şi a unui set complet de analize şi investigaţii, medicii urologi de la SANADOR, foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă, vor stabili severitatea afecţiunii şi vor indica cea mai potrivită procedură pentru fiecare pacient în parte.

Atunci când există recomandare pentru litotriţie, intervenţia poate fi realizată atât cu ultrasunete, cât şi cu unde de şoc (litotriţie extracorporală cu unde şoc – ESWL), aceasta din urmă realizându-se cu ajutorul litotritorului de ultimă generaţie – Compact Sigma. Aparatul este modular şi are multiple utilizări: oferă imagini ecografice şi radiologice extrem de clare, permite identificarea calculilor renali sau ureterali cu mare precizie, precum şi spargerea acestora în particule foarte fine ce vor fi eliminate, ulterior, în mod spontan, fără durere. În plus, undele de şoc aplicate nu provoacă leziuni la nivelul ţesuturilor şi organelor pe care le traversează.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici