Un algoritm poate prezice cancerul pulmonar cu 6 ani înainte de apariţie, cu o acurateţe de 94%

Algoritmul Sybil este capabil să prezică cancerul cu ani mai devreme, cu o acurateţe de 94%, instrumentul de inteligenţă artificială fiind dezvoltat în SUA, la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

7604 afișări
Imaginea articolului Un algoritm poate prezice cancerul pulmonar cu 6 ani înainte de apariţie, cu o acurateţe de 94%

Un algoritm poate prezice cancerul pulmonar cu 6 ani înainte de apariţie, cu o acurateţe de 94%

Sybil este un model de inteligenţă artificială dezvoltat de Massachusetts Institute of technology (MIT) care poate analiza tomografiile pulmonare şi poate prezice unde se va forma cancerul în următorii ani.

Instrument care poate prezice cu o acurateţe de la 86% până la 94% dacă o persoană va dezvolta cancer pulmonar în următorul an. Reprezintă o revoluţie în evaluarea riscului de cancer pulmonar, care este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer.

„Este important de ştiut că, dacă cancerul pulmonar este depistat la timp, rezultatul pe termen lung este semnificativ mai bun. Rata de supravieţuire la cinci ani este de aproape 70%, în timp ce dacă este depistat când este avansat, rata de supravieţuire la cinci ani este de puţin sub 10%”, spune Florian Fintelmann, radiolog la MGCC şi coautor al noii lucrări.

Sybil ar putea fi crucial pentru depistarea cancerului pulmonar, deoarece analizează datele din imagini fără asistenţa unui radiolog pentru a prezice riscul unui pacient de a dezvolta un viitor cancer pulmonar în termen de şase ani.

Co-autorul Lecia V. Sequist, medic oncolog, expert în cancer pulmonar, spune că descoperirile cu Sybil sunt importante "pentru că screeningul pentru cancerul pulmonar nu este folosit la potenţialul său maxim în Statele Unite sau la nivel global, iar Sybil ne-ar putea ajuta să umplem acest gol".

"Următoarea etapă a cercetării va fi testarea Sybil la persoanele cu risc de cancer pulmonar care nu fumează sau care au renunţat la fumat de zeci de ani", spune Sequist.

Femeile nefumătoare sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar decât bărbaţii nefumători. La nivel mondial, peste 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer pulmonar sunt nefumătoare, faţă de 15-20% dintre bărbaţi, se arată pe site-ul MIT.

Sybil nu este încă aprobat de Agenţia americană a produselor alimentare şi medicamentelor pentru utilizare în afara studiilor clinice, dar, dacă va fi aprobat, ar putea juca un rol unic, conform The Frontier Post.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
algoritm,
cancer,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici