1 DECEMBRIE la Bucureşti: Ce evenimente culturale, artistice şi culinare vor avea loc de Ziua Naţională

Ziua de 1 decembrie 2013 se anunţă a fi mult mai diversificată decât în alţi ani, bucureştenii fiind invitaţi să asiste la defilarea de la Arcul de Triumf, să participe la ziua porţilor deschise la Palatul Parlamentului şi la Guvern, să întâmpine familia regală în Gara de Nord şi să guste din preparatele culinare oferite de primăriile de sector.

4991 afișări
Imaginea articolului 1 DECEMBRIE la Bucureşti: Ce evenimente culturale, artistice şi culinare vor avea loc de Ziua Naţională

1 DECEMBRIE la Bucureşti: Ce evenimente culturale, artistice şi culinare vor avea loc de Ziua Naţională (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite vor defila alături de soldaţii români

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază participă la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Soldaţilor români li se adaugă 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite. Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece 200 de mijloace tehnice şi 35 de aeronave vor survola piaţa.

"Cred că atunci când e vorba despre Ziua Naţională şi Marea Unire a românilor, chiar dacă parada este un pic mai deosebită, efortul financiar nu este prea mare. Am aprobat un program de măsuri în guvern ca sărbătoarea naţională la 95 de ani să fie onorată de instituţiile statului, mai ales de instituţiile de securitate naţională, aşa cum se cuvine şi e normal să fie aşa", a spus ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă.

Ziua Porţilor Deschise la Parlament. Vizitatorii, întâmpinaţi cu brazi împodobiţi şi foc de artificii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că de 1 Decembrie, când la Cameră se va organiza "Ziua Porţilor Deschise", va exista şi un foc de artificii, care se datorează unei sponzorizări.

El a mai arătat că, tot pentru prima dată, Camera va avea doi brazi, unul în interior şi unul în exterior.

"S-au găsit resursele pentru a aduce doi brazi, unul în interior şi unul în exterior. Pentru prima dată o să avem şi în afară", a spus Zgonea.

Ziua Porţilor Deschise la Palatul Victoria

Premierul Victor Ponta a anunţat că şi la Palatul Victoria va fi organizată, pe 1 Decembrie, "Ziua Porţilor Deschise" şi a afirmat că vrea ca mesajul care să fie transmis de către miniştri cu ocazia acestei zile să fie acela de unitate, mândrie şi speranţă că "vremurile în sfârşit se îndreaptă".

Şi Arcul de Triumf va putea fi vizitat, gratuit, de vineri până duminică, edificiul fiind şi gazda unor expoziţii atractive.

"Salonul Regal" din Gara de Nord, restaurat în forma din vremea lui Carol I, inaugurat pe 1 Decembrie

Principesa Margareta şi principele Radu, alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vor efectua, duminică, de Ziua Naţională, un drum simbolic cu trenul regal, iar la finalul călătoriei va fi inaugurat "Salonul Regal" din Gara de Nord, restaurat în forma din vremea regelui Carol I.

Potrivit Casei Regale, trenul regal va pleca duminică, la ora 13.00, din Gara Sinaia, plecarea fiind precedată de un ceremonial care va începe la ora 12.45. Accesul publicului la eveniment este liber.

Călătoria se va încheia la ora 15.45, când trenul regal va ajunge în Gara de Nord din Bucureşti. Principesa Margareta, principele Radu, principesa Elena şi principele Nicolae, alături de ministrul Transporturilor, vor participa la ceremonia de inaugurare a "Salonului Regal" de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea regelui Carol I.

Călătoria este iniţiată şi găzduită de Ministerul Transporturilor. Gara de Nord (1872) şi Gara din Sinaia (1913) sunt edificii ridicate sub domnia regelui Carol I.

De altfel, premierul Victor Ponta l-a invitat pe Regele Mihai I la parada de 1 Decembrie.

Ziua Naţională a României, sărbătorită în Sectorul 6 cu o mie de porţii de fasole cu ciolan

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită de Primăria Sectorului 6 cu 1.000 de porţii de fasole cu ciolan, care vor fi oferite gratuit bucureştenilor, duminică, la evenimentul organizat în parcarea din zona Pieţei Drumul Taberei.

"De 1 Decembrie, Primăria Sectorului 6 organizează un eveniment dedicat Zilei Naţionale a României, în parcarea din faţa Pieţei Drumul Taberei", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, începând cu ora 10.30, toţi locuitorii Sectorului 6 sunt invitaţi să celebreze 95 de ani de la Marea Unire cu peste 1.000 de porţii de fasole cu ciolan, într-un cadru specific cu muzică populară.

Sectorul 2 oferă, gratuit, 100.000 de sarmale şi ţuică fiartă

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită şi de Primăria Sectorului 2, cu 100.000 de sarmale şi ţuică fiartă, care vor fi oferite gratuit bucureştenilor, duminică, la 20 de corturi ostăşeşti amenajate special pentru acest eveniment.

Circulaţia a fost restricţionată, în Bucureşti, încă de vineri, din cauza repetiţiilor desfăşurate înainte de Ziua Naţională, însă Brigada Rutieră a Capitalei a oferit o HARTĂ a rutelor ocolitoare valabilă până duminică seara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici