Video 100 de ii tradiţionale din toate regiunile ţării, prezentate de Mica Unire, la Galaţi

O sută de ii tradiţionale din toate regiunile ţării au fost prezentate, miercuri seara, la Galaţi, într-o paradă organizată pentru a marca Mica Unire. La evenimentul „Uniţi în Flori de RomânIE” au participat sute de oameni, încântaţi de costumele populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

544 afișări

În cadrul paradei „Uniţi în Flori de RomânIE” au fost prezentate 100 de costume populare autentice cu vechimea cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică Flori de ie, acestea fiind îmbrăcate de fete din România şi din Republica Moldova, care au defilat pe ritmuri ale muzicii de odinioară.

„Costumele fac parte din colecţia etnografică Flori de Ie. Am costume din Arad, Beiuş, Caransebeş, Oltenia, Gorj, Mehedinţi, de peste tot...Sunt diverse şi frumoase. Am luat în calcul să scot în evidenţă vechimea costumelor, sunt costume cu o vechime de 70-140 de ani. Anul trecut, pe 24 ianuarie, am fost la Palatul Culturii din Iaşi, iar acum am venit la Galaţi, unde parada este cu o sută de fete, pentru că este anul centenar. Am venit la Galaţi pentru că am fost invitaţi şi pentru că Româmia nu este doar la Iaşi sau Bucureşti, România este peste tot şi cred că este bine ca măcar o dată pe an să ne readucem aminte de înaintaşii noştri şi de ce au înfăptuit ei pentru ca noi să fim astăzi aşa cum suntem”, a explicat fondatorul colecţiei Flori de Ie, Cristina Chiriac.

Sute de gălăţeni au participat la paradă şi a spus că sunt încântaţi de costumele populare.

Flori de Ie promovează tradiţia, arta şi valorile româneşti peste tot în lume. Colecţia cuprinde peste 150 de costume tradiţionale româneşti, unice, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic.

Piesele tradiţionale provin din toate colţurile ţării şi fiecare are propria sa poveste.

Până în prezent, colecţia a fost prezentată şi în Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi, Shanghai, Dubai, Tokyo şi Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici