Video 15 persoane urmează să fie evacuate în urma alunecării de teren dintr-un sat din Galaţi

Cincisprezece persoane care locuiesc în satul Izvoarele, din judeţul Galaţi, pot fi evacuate în orice moment, din cauza alunecărilor de teren, care se află la mică distanţă de locuinţele lor. Surparea terenului a avansat cu 35 de centimetri în timpul nopţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

129 afișări

După mai bine de 24 de ore, pământul continuă să se surpe în satul Izvoarele, din comuna gălăţeană Slobozia Conachi. Reprezentanţii Primăriei şi specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi susţin că alunecarea de teren s-a extins cu 35 de centimetri în timpul nopţii de duminică spre luni, iar localnicii ale căror case se află în pericol au fost înştiinţaţi că vor fi evacuaţi.

„În şedinţa consiliului pentru situaţii de urgenţă am luat măsura evacuării celor şase familii. La una dintre familii s-ar părea că e mai dificilă situaţia, pentru că mai are vreo 30 de metri şi ajunge la grădină, se apropie de casă. Celelalte familii au fost înştiinţate, şi-au dus deja animalele pe la vecini. Sunt şase case care au primit notificări de evacuare, 15 persoane locuiesc în aceste şase locuinţe. Suntem la faţa locului şi monitorizăm situaţia. Sunt şi copii printre cele 15 persoane, dar nu sunt copii mici. Vor fi duşi la sala de sport, la primărie sau la căminul din Slobozia Conachi. Alunecarea de teren a mai avansat în noaptea de duminică spre luni cu peste 35 de centimetri”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul Emil Dragomir.

Alunecarea de teren s-a produs în urma precipitaţiilor din ultimele zile, iar în ultimele 12 ore s-a extins cu aproximativ 35 de centimetri.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat, la rândul său, că nu se poate interveni pentru consolidare, ci doar pentru a monitoriza situaţia şi pentru a evacua persoanele care sunt în zona imediată a alunecării de teren.

„Deschiderea de alunecare ar fi de 60-65 de metri, cu o înălţime spre partea superioară a dealului de 100 de metri. Se află la 50 de metri faţă de primele case şi 100 de metri faţă de instituţii. În funcţie de evoluţia fenomenului vom stabili măsurile. Cetăţenii au fost înştiinţaţi despre existenţa fenomenului şi faptul că luăm în calcul şi evacuarea, în cazul în care evoluţia nu este favorabilă. Ar fi 14-15 persoane, care locuiesc în cele şase locuinţe. Nu putem interveni în niciun fel pe partea de consolidare, doar monitorizăm şi evacuăm persoanele. Ca să consolidăm o astfel de alunecare de teren implică mai multe. S-au identificat spaţii de cazare provizorii, la şcoală, sala de sport şi primărie, inclusiv pentru animalele din curte”, a precizat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Alunecarea de teren se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi şi biserica din sat este şi ea în pericol.

O altă surpare de teren a avut loc în satul Izvoarele în luna martie a acestui an, atunci fiind dispusă evacuarea unei stâne de oi. Alunecarea din martie s-a produs în capătul satului, la 300 de metri de gospodării. Localitatea este cunoscută ca zonă seismică deosebită, în toamna anului 2013 producându-se sute de cutremure.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici