16 persoane, suspectate de trafic de migranţi, au fost reţinute

16 persoane care făceau parte dintr-un grup specializat în traficul de migranţi au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii DIICOT din Braşov.

1452 afișări
Imaginea articolului 16 persoane, suspectate de trafic de migranţi, au fost reţinute

Miercuri au fost făcute 15 percheziţii domiciliare în judeţele Braşov şi Sibiu la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. Au fost ridicate înscrisuri, bani, telefoane mobile, 2 autovehicule, precum şi alte mijloace materiale de probă necesare continuării cercetărilor, anunţă DIICOT.

Conform procurorilor, din decembrie 2020, în Braşov a fost constituit un grup infracţional organizat specializat, grup care a acţionat în mod constant în zona frontierei de vest a României în vederea realizării mai multor transporturi ilegale de migranţi din India, Etiopia şi Eritrea. Informaţiile despre data şi locaţiile de unde trebuiau îmbarcaţi migranţii, precum şi ţara de destinaţie finală a acestora, erau primite de liderul grupării de la o persoană care avea contacte în interiorul unei taberei de refugiaţi din Serbia.

Grupul făcea două tipuri de transporturi. Un transport scurt, în care migranţii erau trecuţi graniţa dintre Serbia în România pe raza judeţului Timiş. De aici, migranţi erau preluaţi cu o dubă care îi transporta în Timişoara, unde erau adăpostiţi într-o locaţie închiriată pentru perioada de timp necesară strângerii unui număr suficient pentru a face un transport lung. În momentul în care erau adunate 10-15 persoane, acestea erau transportate cu o dubă spre destinaţia finală (în general, Italia).

Cel de al doilea tip de transport, lung, se realiza de la Timişoara până în Italia. Modalitatea de a trece migranţii frontiera de stat a României cu Ungaria era următoarea: migranţii erau trecuţi pe jos, dar nu prin punctul de trecere al frontierei, de o călăuză. Duba sau autoturismul trecea vama prin punctul de trecere al frontierei doar cu un şofer, migranţii fiind aşteptaţi de dubă la o distanţă de aproximativ 2-3 km de graniţa României cu Ungaria, în interiorul Ungariei. Migranţii erau urcaţi în dubă/autoturism şi transportaţi până în Italia, Germania sau altă ţară europeană.

Sumele de bani aferente transporturilor erau trimise prin sisteme de transfer rapid, de la agenţii din Atena-Grecia, pe numele membrilor grupului, şoferilor sau pe numele unor persoane apropiate. Iniţial era trimis un avans, pentru a fi folosit de membrii grupului pentru cheltuielile prilejuite de transport, iar ulterior, după efectuarea transportului, restul sumei de bani era transferată din Grecia sau remisă în mod direct.

Până în luna decembrie 2021, grupul a primit din Atena - Grecia suma totală de 84.622 euro şi 62.740 RSD (dinari sârbeşti).

Poliţiştii şi procurorii au documentat până în prezent 9 transporturi, ultimul fiind efectuat în 9 februarie 2022.

Procurorii au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a 16 persoane, urmând ca, în cursul zilei de joi 12 inculpaţi să fie prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici