2.850 de români sunt reţinuţi în prezent în Italia

Un milion de români se află în prezent în Italia, dintre aceştia 2.850 fiind în prezent reţinuţi, iar în primele două săptămâni ale lui 2009, pentru 30 de români au fost semnate acte de îndepărtare de pe teritoriul italian, potrivit unor statistici oficiale obţinute de MEDIAFAX.

20 afișări
Imaginea articolului 2.850 de români sunt reţinuţi în prezent în Italia

FOCUS: 2.850 de români sunt reţinuţi în prezent în Italia

În perioada 1-16 ianuarie 2009, în baza Decretului Legislativ 32 din 28 februarie 2008, prefecţii italieni au semnat actele de îndepărtare din teritoriul naţional italian pentru un număr de 30 de cetăţeni români. Dintre aceştia, unul a fost trimis cu avionul în ţara de origine imediat după semnarea documentului, din motive imperative de siguranţă publică.

Alţi 17 au fost vizaţi de decizii cu termene de 10, 20 sau 30 de zile pentru a părăsi voluntar teritoriul naţional italian. În primele 16 zile ale acestui an, 12 români au fost incluşi în Centre de Identificare şi Expulzare (CIE).

În baza Legii 249 din 29 decembrie 2007, conţinând "Măsuri urgente în materie de expulzări şi îndepărtări pentru terorism şi pentru motive imperative de siguranţă publică", în perioada 1 ianuarie - 22 februarie 2008, au fost îndepărtaţi din teritoriul italian 30 de cetăţeni români.

În perioada 2 martie - 31decembrie 2008, în baza Decretului legislativ 32 din 28 februarie 2008, prefecţii competenţi au semnat decrete de îndepărtare din teritoriu naţional italian pentru 761 cetăţeni români. Dintre aceştia, 218 au fost vizaţi de motive de ordine sau de siguranţă publică şi încetarea condiţiilor cerute şederii (au obligaţia să părăsească "voluntar" teritoriul italian în termene de 10, 20 sau 30 de zile de la data la care le-a fost notificată măsura).

În cazul altor 98 dintre cei 761, au fost invocate motive imperative de siguranţă publică. Ei au fost trimişi imediat cu avionul în ţara de origine, contravaloarea transportului fiind suportată de statul italian. Alţi 445 au fost vizaţi pentru motive imperative de siguranţă publică, precum şi motive de ordine publică şi de siguranţă publică. Destinatarii decretelor sunt introduşi în Centre de Identificare şi Expulzare, urmând a fi trimişi în România după primirea autorizaţiei necesare din partea autorităţii judecătoreşti italiene.

Potrivit unor statistici pe baza datelor comunicate de MAI italian, până la 31 decembrie 2007, 86 de români au fost vizaţi de decrete executabile în termen de 10, 30 sau 31 de zile. Alţi 82 de români au fost vizaţi de decrete executabile în regim de urgenţă. Uneia dintre aceste persoane i-a fost amânată trimiterea în România, pentru continuarea unor cercetări de către procurorul local. Alţi 46 de români au fost vizaţi de decrete cu caracter de urgenţă, dar neexecutabile imediat.

Potrivit unor statistici oficiale în ceea ce priveşte cooperarea poliţienească, în Italia sunt trei ataşaţi de afaceri interne români, dintre care doi la Roma şi unul la Milano. În România sunt patru ofiţeri de legătură italieni, dintre care doi ofiţeri de legătură INTERPOL Roma pe lângă Ambasada Republicii Italiene la Bucureşti şi doi ofiţeri de legătură pe lângă Centrul SECI.

Cooperarea operativă româno-italiană dintre forţele de poliţie pentru combaterea fenomenului criminalităţii comise în Italia de unii cetăţeni români s-a materializat printr-un număr de şase misiuni operative: două în cadrul proiectului ITA.RO, două Task-Force-uri şi o misiune în baza Înţelegerii privind patrulele mixte la frontieră şi o misiune în baza Memorandumului semnat la 9 octombrie 2008, cu ocazia Summit-ului interguvernamental, la nivel înalt, româno-italian, la care a participat un număr 62 de reprezentanţi MAI.

Pe parcursul anului 2008, poliţiştii români au participat la peste 1.100 de acţiuni operative în urma cărora au fost arestaţi un număr de 262 români şi au fost cercetaţi în stare de libertate 306 cetăţeni români.

Statisticile pe ultimii trei ani privind cetăţenii români victime în Italia arată că în 2007, au fost notificate Ambasadei României la Roma 157 decese, din care 104 din alte cauze decât cele naturale şi 41 ca urmare a unor accidente de muncă.

În anul 2008, au fost notificate Ambasadei României la Roma 144 decese, din care 65 din alte cauze decât naturale şi 312 cazuri de violenţă cu victime cetăţeni români.

În anul 2009, au fost notificate Ambasadei 15 decese, din care 6 din alte cauze decât cele naturale şi 9 cazuri de violenţă cu victime cetăţeni români.

Pe de altă parte, în anul 2007, au fost semnalate de către Poliţia italiană un număr de 47.425 de infracţiuni cu presupuşi autori români, dintre care 45 de omoruri calificate, 109 tentative de omor, 1872 vătămări, 397 violenţe sexuale, 16.558 furturi şi 1723 tâlhării.

Anul acesta, potrivit aceloraşi statistici, au fost arestaţi 234 de români de Poliţia din Roma, din totalul de 770 de străini reţinuţi.

Doisprezece străini au fost arestaţi pentru agresiuni sexuale, dintre care şase români, un croat, un albanez, un polonez, un bulgar, un senegalez şi un tanzanian.

Pe de altă parte, în România, sunt cercetaţi în prezent 214 cetăţeni italieni, din care 84 pentru infracţiuni economico-financiare, 47 pentru infracţiuni judiciare şi 83 pentru infracţiuni de altă natură.

Cooperarea judiciară româno-italiană s-a intensificat de asemenea în ultimii ani. În perioada 2008-2009, partea italiană a formulat 33 de cereri de transferare în baza Acordului bilateral privind transferul persoanelor condamnate şi însoţirea lor la frontieră, încheiat în 2003 între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Republica Italiană. Opt persoane au fost transferate deja, 8 a fost liberaţi condiţionat de către autorităţile italiene mai înainte de a fi transferaţi în România (hotărârile de transfer au fost favorabile inclusiv în aceste cazuri). Alte 17 cereri se află în curs de soluţionare (în 4 cazuri soluţiile sunt favorabile, însă hotărârile de transferare nu sunt definitive, iar pentru restul procedurile se află pendinte în primă instanţă pe rolul Curţii de Apel Bucureşti).

Pe lângă cele 33 de cereri formulate în baza Acordului din 2003, au mai fost formulate alte 23 de cereri în baza Convenţiei din 1983 (5 persoane au fost deja transferate, iar restul cererilor sunt pendinte).

În prezent, există peste 2.850 de deţinuţi de cetăţenie română în închisorile italiene, dar comunitatea românească reprezintă prima colectivitate din Italia, al cărei număr s-a dublat în ultimii doi ani , numărând 625.278 de rezidenţi în 2008, conform ISTAT şi aproximativ 1 milion conform estimărilor Caritas/Migrantes.

Aceasta este urmată de comunitatea albaneză (402.000 de persoane), marocană (366.000 de persoane), chineză şi ucraineană.

Pe de altă parte, la 31 decembrie 2008, cetăţenii italieni beneficiari ai dreptului de şedere pe teritoriul României erau în număr de 5.263. Dintre aceştia 214 sunt cercetaţi penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici