35 de ani de la cutremurul din 1977: ISU face anual simulări de producere a unui cutremur, iar tehnicile de intervenţie sunt moderne

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti face pe parcursul fiecărui an două simulări de producere a unui cutremur, structurile cu atribuţii în domeniu având tehnici de intervenţie moderne.

420 afișări
Imaginea articolului 35 de ani de la cutremurul din 1977: ISU face anual simulări de producere a unui cutremur, iar tehnicile de intervenţie sunt moderne

35 de ani de la cutremurul din 1977: ISU face anual simulări de producere a unui cutremur, iar tehnicile de intervenţie sunt moderne (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto/Arhiva Mediafax Foto)

În cazul unui cutremur, strategia de intervenţie are mai multe etape, prima vizând alocarea resurselor pentru rezolvarea cazurilor primite prin numărul de urgenţă unic 112, declară purtătorul de cuvânt al ISU.

Apoi este evaluată situaţia la nivelul municipiului Bucureşti şi este stabilit modul de acţiune pe termen lung, împreună cu factorii decizionali din cadrul administraţiei publice centrale şi locale.

După aceea este pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie (plan de ridicare a capacităţii operaţionale a SMURD), raportat la numărul victimelor, fiind suplimentate efectivele proprii şi a mijloacelor de intervenţie în funcţie de natura situaţiei create. Urmează evacuarea populaţiei spre zone sigure, adăpostirea şi hrănirea acestora prin grija autorităţilor locale, precum şi restabilirea stării de normalitate după ce au fost salvate/evacuate persoanele din zonele afectate.

Pentru salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături nu poate fi stabilită o prioritate, deoarece fiecare viaţă este valoroasă

Pentru evacuare se au în vedere în primul rând persoanele cu capacităţi motrice reduse sau cele care necesită îngrijiri medicale, unităţile de învăţământ (dacă este cazul), urmând gradual evacuarea şi cazarea tuturor persoare din zonele afectate. Pe parcursul fiecarui an se fac două simulări de producere a unui cutremur, stabilind astfel modul de răspuns integrat al tuturor structurilor cu atribuţii în domeniu.

Potrivit purtătorului de cuvânt, este o mare diferenţă astăzi faţă de 1977 în ce priveşte gestionarea unei eventuale catastrofe, generată de un seism. "Există în 2012 tehnicii de intervenţie modernă cu capacitate de răspuns crescută faţă de 1977. De asemenea, acum există o evidenţă a clădirilor cu grad ridicat de risc ceea ce conduce la cunoaşterea unei situaţii ipotetice de intervenţie şi antrenament în executarea unor astfel de operaţiuni. Totodată, există planuri de acţiune concrete de realizare a măsurilor de salvare, evacuare şi protecţie a populaţiei; existenţa unei forţe (structuri) de intervenţie profesionalizată", spune sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici