55 de retururi fictive. Un angajat al unui centru comercial ar fi creat un prejudiciu de peste 440.000 de lei

  • Un bărbat de 29 de ani este bănuit că a furat peste 440.000 de lei de la un centru comercial prin retururi fictive de produse şi sume de bani.
  • Surse din anchetă spun că este vorba despre un angajat Ikea.
1213 afișări
Imaginea articolului 55 de retururi fictive. Un angajat al unui centru comercial ar fi creat un prejudiciu de peste 440.000 de lei

55 de retururi fictive. Angajat al unui centru comercial, prejudiciu de peste 440.000 de lei

Poliţiştii din Bucureşti au făcut joi trei mandate de percheziţie domiciliară şi nouă mandate de aducere, în Bucureşti şi judeţele Buzău şi Brăila, într-un dosar penal de înşelăciune şi fals informatic.

În perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat al unui centru comercial, ar fi făcut 55 de operaţiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deşi comenzile iniţiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive şi în parte nereturnate.

Astfel, în 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur şi nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menţionate.

De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicaţie care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienţilor săi.

Ulterior, banii aferenţi returului ar fi fost livraţi în conturile unor persoane, diferite faţă de cele care au plasat comenzile iniţiale reale.

Totodată, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicaţiile societăţii prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei femei, în vârstă de 57 de ani, rudă a bănuitului.

Comanda ar fi fost confirmată şi iniţiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, bănuitul ar fi procesat returul comenzii şi ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor.

Astfel, prin cele 55 de operaţiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei.

Probatoriul a scos la iveală că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia, informează Poliţia Capitalei.

La percheziţii, au fost găsite şi confiscate bunurile din comanda efectuată în numele femeii de 57 de ani.

Suspectul şi alţi şase indivizi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere legală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici