Activitatea de judecată, suspendată începând de marţi în mai multe instanţe din Capitală şi din ţară

Activitatea de judecată, dar şi din serviciile de registratură şi arhive va fi suspendată provizoriu, "sigur marţi", în urma deciziile adunărilor generale ale judecătorilor, însă nu s-a stabilit şi până când va dura protestul.

25 afișări
Imaginea articolului Activitatea de judecată, suspendată începând de marţi în mai multe instanţe din Capitală şi din ţară

Activitatea de judecată, suspendată începând de marţi în mai multe instanţe din Capitală şi din ţară

O parte dintre judecătorii de la instanţele arondate Curţii de Apel Bucureşti au decis să protesteze începând de marţi. Potrivit comunicatelor instanţelor sau a declaraţiilor purtătorilor de cuvânt, magistraţii vor suspenda toate activităţile, în afară de judecarea cauzelor cu măsuri preventive şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale.

Aceeaşi decizie a fost luată şi la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Oradea şi Tribunalul Mureş. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au decis doar că vor începe să protesteze din 7 septembrie, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările.

Şi magistraţii Curţii de Apel Constanţa şi Tribunalului Constanţa au decis ca începând marţi şi până duminică să fie suspendate şedinţele de judecată timp de două zile, fiecare complet urmând a stabili intervalul orar prin anunţare pe lista de şedinţe. De asemenea, magistraţii constănţeni au hotărât că în săptămâna 7-13 septembrie vor fi amânate toate cauzele, cu excepţia celor având ca obiect măsuri preventive.

În total, în sistemul judiciar sunt 16 curţi de apel, dintre care una militară, şi 41 de tribunale civile, patru specializate, precum şi 179 de judecătorii.

De asemenea, Adunarea Generală a procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti a decis, în şedinta de luni, să se solidarizeze cu protestul judecătorilor şi să suspende, începând de marţi, activitatea cu publicul, recomandând amânarea cauzelor care nu sunt urgente.

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Laura Andrei, a anunţat, săptămâna trecută, că magistraţii instanţei suspendă din 31 august toate activităţile, în afară de judecarea cauzelor cu măsuri preventive şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale.

Potrivit vicepreşedintelui instanţei, Adunarea Generală a judecătorilor a constatat un dezechilibru vizibil în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale.

În cadrul Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, organizată vineri, managerul economic al instanţei a prezentat o expertiză potrivit căreia salariile judecătorilor vor scădea cu până la 60 la sută, conform proiectului legii unice de salarizare.

Federaţia Projust a decis ca personalul auxiliar din justiţie să susţină protestele magistraţilor şi să îşi suspende activitatea cu publicul, recomandând grefierilor să nu participe la soluţionarea contestaţiilor la legea electorală şi nici în birourile electorale pentru alegerile prezidenţiale

Şi sindicaliştii Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia" s-au alăturat protestelor magistraţilor, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salariile din sistemul judiciar.

Membrii Guvernului au convenit, duminică, să confere puterii judecătoreşti "o poziţionare corespunzătoare" în grila de salarizare unitară, comparabilă cu celelalte puteri ale statului, respectiv cea executivă şi legislativă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţii.

"Premierul Emil Boc şi miniştrii au convenit să confere puterii judecătoreşti o poziţionare corespunzătoare în grila de salarizare, comparabilă cu celelalte puteri ale statului, respectiv executivă şi legislativă", au afirmat sursele, precizând că s-a dorit astfel să se elimine "disfuncţionalităţile existente" în forma iniţială a legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici