ACUZAŢII grave: Asociaţiile de elevi din România cer control la Braşov, unde trei şcoli dau afară elevii cu medii sub 8

Asociaţiile de elevi din România (AEC) cer Ministerului Educaţiei Naţionale să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Braşov, deoarece trei şcoli au în regulament o prevedere potrivit căreia elevii cu medii sub 8 sunt nevoiţi să se transfere la alte şcoli.

3656 afișări
Imaginea articolului ACUZAŢII grave: Asociaţiile de elevi din România cer control la Braşov, unde trei şcoli dau afară elevii cu medii sub 8

Asociaţiile de elevi din România cer control la Braşov, unde trei şcoli dau afară elevii cu medii sub 8

Potrivit AEC, în spaţiul public au apărut recent informaţii referitoare la trei licee din oraşul Braşov - Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Colegiul Naţional Dr. „Ioan Meşota” şi Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, care prin regulamentele de ordine interioară condiţionează continuarea studiilor acestora, obligând elevii să se transfere la un alt liceu dacă nu obţin media necesară.

„Asociaţiile de elevi din România condamnă ferm neglijenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov şi a directorilor unităţilor de învăţământ, fiind solidare cu elevii din judeţul Braşov. Dorim să atragem, în primul rând, atenţia asupra faptului că orice prevedere care limitează accesul liber la educaţie al elevilor constituie un atentat la principiul echităţii care (...) este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de învăţământ românesc. Astfel, <debarasarea> de elevii care nu reuşesc să atingă o anumită performanţă nu reprezintă, în fapt, decât perpetuarea mentalităţii elitismului în sistemul de învăţământ, o mentalitate toxică ce se concentrează în mod expres pe elevii ce obţin premii la olimpiade şi concursuri, respectiv medii foarte mari, fără a încerca sprijinirea elevilor ce au deficienţe de învăţare (...) şi ajutarea lor în a-şi remedia situaţia”, arată AEC într-un comunicat.

Asociaţiile de elevi consideră totodată că reglementările introduse în regulamentele de ordine internă ale liceelor denotă o interpretare eronată a directorilor faţă de scopul evaluării şi notării, acesta nefiind efectuarea unei filtrări în sistem şi ierarhizarea elevilor în funcţie de capacităţile intelectuale, ci analizarea situaţiilor unde elevii nu şi-au însuşit anumite competenţe şi cunoştinţe pentru ca ulterior activitatea de predare-învăţare să fie eficientizată.

„Regulamentele de ordine internă ale unităţilor de învăţământ trebuie întocmite în conformitate cu legislaţia în vigoare, ele fiind realizate în baza ROFUIP. Pe cale de consecinţă, orice regulament care încalcă un act normativ superior poate fi acţionat în instanţă pentru anulare. Chiar dacă părinţii au semnat un contract, acesta nu este obligatoriu pentru părţi dacă nu respectă legile în vigoare, simpla înţelegere a părţilor neputându-se abate de la acestea. Soluţia pentru un elev care <nu poate face faţă targetului stabilit> nu este excluderea lui din unitatea de învăţământ în cauză, acest fapt contribuind la segregarea deja existentă între liceele considerate <de elită> şi restul liceelor. Această situaţie află în totală opozanţă cu principiul echităţii, iar fiecare şcoală ar trebui să aibă capacitatea de a asigura acelaşi nivel de învăţare pentru elevi, iar în cazul existenţei deficienţelor, să se pună accent pe remedierea lor”, se arată în acelaşi comunicat.

AEC solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Braşov şi a celor trei licee implicate. Totodată, solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov să dispună începerea cercetărilor inspectorului şcolar general pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Comunicatul AEC vine în contextul în care pe pagina de Facebook „Părinţii cer schimbare” a apărut o postare potrivit căreia la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Colegiul Naţional Dr. „Ioan Meşota” şi Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil” elevii care nu obţin media generală minimă 8,5 sunt declaraţi „necorespunzători cu standardele şcolare asumate” şi obligaţi să se transfere la alte şcoli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici