Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul SUA. Cei doi au discutat şi despre rachetele Patriot/ Ţuţuianu: Cred că vom avea undeva în septembrie-octombrie o decizie finală

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorul SUA Hans Klemm, printre subiectele discutate de cei doi numărându-se şi posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tip PATRIOT.

667 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul SUA. Cei doi au discutat şi despre rachetele Patriot/ Ţuţuianu: Cred că vom avea undeva în septembrie-octombrie o decizie finală

Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul SUA. Cei doi au discutat şi despre rachetele Patriot

Este prima întâlnire cu echipa Ambasadei de la preluarea mandatului ministerial de către Adrian Ţuţuianu.

"Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România – SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune (...) Cu această ocazie, ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale, remis miercuri MEDIAFAX.

Ministrul Adrian Ţuţuianu şi-a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

Alte teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul implementării Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) şi necesitatea intensificării eforturilor comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/DAESH.

Ţuţuianu, despre rachetele Patriot: Cred că vom avea undeva în septembrie-octombrie o decizie finală

Ministrul Apărării Naţionale a declarat, miercuri, referitor la sistemele Patriot, că autorităţile din România sunt într-o etapă intermediară, urmând ca, după ce vor avea toate detaliile tehnice, să ia o decizie cu privire la achiziţie, Adrian Ţuţuianu estimând o decizie finală în toamnă.

"La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile, este nevoie de aprobarea Congresului şi sigur de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect. Vom decide după ce vom avea toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program extrem de important pentru Armata României. (...) Eu cred că vom avea în toamnă, undeva în septembrie-octombrie o decizie finală", a declarat ministrul Apărării Naţionale, la Digi 24.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că sunt evaluate toate variantele posibile şi se ţine cont de toate soluţiile pe care le are o problemă. Întrebat cui aparţine decizia finală, ministrul Apărării a declarat că sunt "nişte precedente", iar "când a fost vorba de F-16, decizia a fost a Parlamentului", urmând ca în acest caz, să se ia o decizie în perioada următoare.

"Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament sau nu. Evident că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a propune eventual un act normativ Parlamentului. (...) Sunt opt programe majore de înzestrare a Armatei, unul din aceste programe priveşte dotarea cu rachete, e important pentru că reprezintă o modalitate de apărare a teritoriului naţional şi de îndeplinire a obligaţiilor asumate în cadrul NATO importante. Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine pentru securitatea naţională", a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Ministrul a mai spus că este evident că nu se vor plăti toţi banii odată, dar că aceste chestiuni de nişte negocieri care încă nu au avut loc.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că el a cerut retragerea programului de înzestrare din CSAT, fiind la trei zile de la preluarea mandatului în care a avut "nefericitul incicent cu militarii decedaţi" atunci când a constatat că documentul depus înainte ca el să preia mandatul avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare, referindu-se la respectarea procentului de 2% pentru Apărare din Produsul Intern Brut (PIB). Adrian Ţuţuianu a mai spus că documentul refăcut va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

"România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională", a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, "tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României".

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici