Ajutoare financiare din fondul de gaze, după eliminarea tarifului social la electricitate

Persoanele cu venituri reduse care beneficiază de tariful social la electricitate vor primi ajutoare financiare din partea statului pentru plata facturii, sume care vor fi alocate din fondul social pe care Guvernul a decis iniţial să îl înfiinţeze doar pentru consumatorii casnici de gaze.

3 afișări
Imaginea articolului Ajutoare financiare din fondul de gaze, după eliminarea tarifului social la electricitate

Ajutoare financiare din fondul de gaze, după eliminarea tariful social la electricitate

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, în vara acestui an, că va elabora împreună cu Ministerul Muncii un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea de ajutoare financiare persoanelor cu venituri reduse care nu îşi pot plăti factura la electricitate, după ce se va elimina tariful social, însă actul normativ nu a mai fost prezentat Guvernului.

"Ideea nu a murit. Vrem foarte mult să eliminăm tariful social din mai multe raţiuni. (...) Acum lucrăm la forma finală a proiectului şi trebuie să identificăm, împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, sursele de finanţare", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX vicepreşedintele ANRE Nicolae Opriş.

Potrivit acestuia, eliminarea tarifului social ar permite oricărui furnizor să vândă energie consumatorilor care beneficiază de această măsură de sprijin, iar piaţa de energie nu va mai fi distorsionată, întrucât în prezent există o subvenţionare încrucişată între consumatori.

Un alt avantaj al eliminării tarifului social constă în faptul că vor benficia de ajutoare financiare numai consumatorii vulnerabili (persoanele care nu pot achita contravaloarea facturii - n.r.).

Opriş a adăugat că o posibilă sursă de finanţare va fi fondul de ajutor social pentru consumatorii de gaze.

"În toată Europa se preferă acest tip de ajutor. La noi se dă pentru gaze şi pentru căldură. Vrem să se acorde şi pentru electricitate", a spus oficialul ANRE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici