Angajaţii Institutului "Dorin Hociotă" au suspendat protestul după ce MS i-a chemat la discuţii

Angajaţii Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL "Dorin Hociotă" din Capitală au suspendat greva spontantă declanşată luni dimineaţă, după ce ministrul Sănătăţii i-a invitat, marţi, la MS pentru consultări privind proiectul de hotărâre prin care este propusă reorganizarea spitalului.

94 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Institutului "Dorin Hociotă" au suspendat protestul după ce MS i-a chemat la discuţii

Angajaţii Institutului "Dorin Hociotă" au suspendat protestul după ce MS i-a chemat la discuţii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Institutului "Dorin Hociotă" au fost invitaţi la Ministerul Sănătăţii pentru consultări, marţi la prânz, potrivit organizatorilor protestului.

Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă, că proiectul de HG care se află din 7 ianuarie în dezbatere publică pe site-ul MS nu prevede desfiinţarea activităţii medicale a Institutului "Dorin Hociotă", nici stoparea contractelor de cercetare sau a altor activităţi care se află în derulare, ci păstrarea acestuia sub forma unui centru de cercetare în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit MS, reorganizarea propusă nu afectează actul medical, ci doar reduce funcţiile de conducere.

"Proiectul de act normativ face parte din strategia de reorganizare a sitalelor care a început la sfârşitul lui 2010 şi care va continua în acest an. Aşa cum coonducerea MS a declarat în numeroase rânduri, prin organizarea unitară a activităţii Institutului «D. Hociotă» şi a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Ministerul Sănătăţii urmăreşte creşterea calităţii actului medical precum şi optimizarea asistenţei medicale acordate pacienţilor", precizează sursa citată.

MS menţionează că Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o unitate sanitară cu peste 1.000 de paturi, care acordă servicii medicale de diverse specialităţi în spital şi în ambulatoriu, dar care pentru specialitatea ORL are la dispoziţie doar un compartiment cu zece paturi, fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuistica aferentă unui spital de urgenţă.

Pe de altă parte, Institutul "Dorin Hociotă" are secţii specializate în abordarea diferitelor patologii în domeniul ORL, care poate asigura buna funcţionare a unităţii nou înfiinţate.

"Păstrarea institutului sub formă de centru de specialitate va permite continuarea activităţilor pe care le desfăşoară în prezent", a conchis MS.

Angajaţii Institutului "Dorin Hociotă" au oprit spontan lucrul, luni dimineaţă, şi au ieşit să protesteze în curtea unităţii, în timpul grevei fiind asigurate doar urgenţele. La protestul angajaţilor s-au alăturat şi unii pacienţi ai institutului.

Liderul angajaţilor din Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Dorin Hociotă" din Capitală, Cristina Niţă, a spus că angajaţii aşteateaptă ca Ministerul Sănătăţii să le spună motivul real al "desfiinţării", şi nu cel care este prezentat în proiectul de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul MS.

Angajaţii Institutului de Fonoaudiologie "Dorin Hociotă" sunt nemulţumiţi de proiectul de hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea instituţiei şi transformarea sa în centru, fără personalitate juridică, pe lângă Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Liderul sindical a precizat că unitatea sanitară este unică în ţară, funcţioneză de 37 de ani, este de interes naţional şi are toate subspecialităţile ORL, aici fiind trataţi 60 la sută din pacienţii cu probleme specifice din toată ţara.

Ea a adăugat că angajaţii spitalului nu înţeleg propunerea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Dorin Hociotă" din Capitală nu are datorii şi va fi trecut în subordinea unui spital cu datorii.

Angajaţii Institutului de Fonoaudiologie "Dorin Hociotă" cer renunţarea la proiectul de act normativ privind desfiinţarea unităţii sanitare şi reorganizarea acesteia ca secţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ei spun că institutul are un departament de implant Cohlear care pentru copiii cu probleme constituie o salvare, are o secţie specială cu 90 de paturi pentru copii surzi şi muţi cu care se lucrează şi care învaţă să cânte la pian sau vioară, în spital există o bază clinică de învăţământ pentru competenţe şi supraspecializare în care se învaţă tehnici de chirurgie moderne.

În anul 2010, la Institutul "Dorin Hociotă" au fost internaţi 10.500 de pacienţi, la care se adaugă cei din ambulator şi cei 7.000 de pacienţi cu internare de o zi. Dintre pacienţii internaţi, 80 la sută au fost operaţi, cei mai mulţi pentru afecţiuni foarte grave, cum ar fi cancere din zonele gâtului şi capului. În cele 11 săli de operaţie au fost făcute între 50 şi 60 de operaţii zilnic.

Medicii mai spun că rezolvă toate urgenţele, în perioada concediilor adresabilitatea pentru urgenţe atinge şi 150 de cazuri, iar Ministerul Sănătăţii nu a investit prea mult în acest institut, care încă de la crearea sa, în 1973, a fost conceput ca o unitate modernă de renumitul profesor doctor Dorin Hociotă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici