Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an

Specialiştii estimează că la sfârşitul acestui an vor fi aproape trei milioane de şomeri în Spania, dintre care aproape un milion ar putea fi străini şi 130.000 români, potrivit unui studiu privind migraţia românească din Spania, lansat la Madrid de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.

31 afișări
Imaginea articolului Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an

Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Populaţia română care lucrează în Spania este afectată în mod diferit faţă de populaţia spaniolă de şomajul în creştere ca urmare a crizei care a început în vara anului 2007. În anul 2007 cu o creştere a şomajului cu 117.000 persoane, depăşind acum deja două milioane, peste jumătate erau străini, cu un total de 60.000 de români în această situaţie. Ulterior, în primul semestru al anului 2008 şomajul a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane, totalul apropiindu-se de 2,5 milioane, care cuprinde atât spanioli, cât şi străini, dintre care 99.100 de români.

Autorii studiului estimează că la sfârşitul anului în Spania vor fi aproape de trei milioane de şomeri, dintre care aproape un milion ar putea fi străini şi 130.000 români.

Deşi guvernul român şi-a exprimat interesul de a repatria personalul cel mai calificat, până acum nu a avut mare succes. În anul 2008, odată cu agravarea crizei economice şi creşterea şomajului, lucrurile au început să se schimbe şi în multe cazuri cei doi factori semnalaţi influenţează în favoarea ideii întoarcerii. Şi pierderea locului de muncă de aici, combinată cu creşterea posibilităţilor de pe piaţa muncii din România datorită salariilor care în profesii mai specializate depăşesc deja 1.000 euro pe lună, ideea întoarcerii dobândeşte o nouă forţă. La toate acestea se adaugă un nou factor: scumpirea ipotecilor pentru cei care au cumpărat o locuinţă, cu rate de 1.500 euro pe lună. În această direcţie, întoarcerea este o opţiune la care se gândesc în principal familiile care au intrat în circuitul plăţilor imobiliare.

Autorii studiului mai arată că, deşi există români care îşi pierd locul de muncă, rata angajării este încă ridicată şi se ridică încă la 20.000 de persoane nou angajate în primul semestru al anului 2008.

Dacă la 1 ianuarie 2005 numărul românilor înregistraţi ca activi pe piaţa muncii la Asigurările Sociale se ridica la 63.926, la 1 ianuarie 2006 era deja 159.649.

Majoritatea lucrătorilor români se situează în categorii inferioare pe piaţa muncii, existând 34,4 la sută muncitori necalificaţi.

Şi în ceea ce priveşte anumite comentarii adverse, asociaţiile române insistă să semnaleze că, proporţional, românii comit în Spania mai puţine infracţiuni decât spaniolii şi mult mai puţine decât alte naţionalităţi imigrante. De asemenea, ele explică faptul că majoritatea problemelor de convieţuire între români şi spanioli provin de la aşezămintele de etnie romă. Romii de origine română din Spania, aproape 25.000 conform estimărilor, îi îngrijorează mai ales pe compatrioţii lor.

În comparaţie cu compatrioţii lor care trăiesc în Italia, românii din Spania asigură că aici se bucură de condiţii de viaţă mai bune, lucru confirmat printr-un recent studiu comparativ al celor două destine comunitare preferate de români, conform căruia 67 la sută dintre imigraţi ar fi dispuşi să lucreze mai mult pentru a câştiga mai mult, în timp ce în Italia doar jumătate ar face acest lucru. În plus, 33 la sută dintre cetăţenii din România care locuiesc pe teritoriul spaniol ar dori să-şi perfecţioneze pregătirea, în timp ce acea cifră se reduce la 20 la sută în Italia.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici