Aproximativ 200 de mineri de la Crucea protestează întrucât au primit mai puţini bani pe decembrie. Ortacii cer discuţii cu conducerea. Directorul general al CNU: Nu înţeleg protestul

Aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea din judeţul Suceava au refuzat, luni dimineaţă, să coboare în subteran, ei protestând la sediul administrativ al unităţii faţă de faptul că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică. Minerii din schimbul doi s-au alăturat protestului colegilor, cerând discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului.

541 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 200 de mineri de la Crucea protestează întrucât au primit mai puţini bani pe decembrie. Ortacii cer discuţii cu conducerea. Directorul general al CNU: Nu înţeleg protestul

Aproximativ 200 de mineri de la Crucea protestează întrucât au primit mai puţini bani pe decembrie (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

UPDATE 15:36 - Directorul general al CNU: Minerii de la EM Crucea şi-au primit banii, nu înţeleg protestul

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, a declarat, luni, că minerii de la Exploatarea de Uraniu Crucea au primit toţi banii, suma despre care angajaţii spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el precizând că nu înţelege care este rostul protestului.

Ioan Moraru a declarat corespondentului MEDIAFAX că se află la Braşov, la comisia paritară patronat-sindicate, unde se discută proiectul de buget pentru 2015 al Companiei Naţionale a Uraniului şi preliminatul execuţiei bugetare pentru anul 2014.

"Nu am primit nicio revendicare. Liderii sindicali sunt aici", a spus Moraru.

El a precizat că minerii de la EM Crucea au primit cu 200 de lei mai puţin la lichidarea pe luna decembrie, dar că ulterior li s-au dat înapoi cei 200 de lei revedicaţi acum de ortaci, ca urmare a semnării unui act între patronat şi sindicat, aceşti bani intrând ca primă ocazională la lichidarea lunii ianuarie.

Moraru a mai spus că minerii au primit iniţial cu 200 de lei mai puţin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluşi în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015.

El a explicat că minerii urmau să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 şi 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârşitul anului trecut aceştia au primit primă de 500 de lei.

"Acum au primit exact suma care trebuia primită. Nu li s-a luat niciun ban", a mai spus Moraru.

El a mai declarat că au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, şi nu înţelege care este motivul acestui protest.

"Nu e nici grevă, nici conflict. Sunt mânaţi de cineva", a mai spus Moraru.

UPDATE15:20 - Nici minerii din schimbul doi de la Crucea nu au intrat în subteran. Cer discuţii cu conducerea CNU

Minerii din schimbul doi de la Exploatarea de Uraniu Crucea s-au alăturat protestului declanşat luni de ortacii din schimbul întâi, care au refuzat să intre în subteran, nemulţumiţi că lichidarea pe decembrie a fost mai mică, angajaţii cerând să discute cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nici minerii din schimbul doi de la Exploatarea de Uraniu Crucea nu au intrat în subteran, aceştia alăturându-se protestului declanşat de ortacii din schimbul întâi.

Minerii cer să discute cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

Aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea din judeţul Suceava au refuzat, luni dimineaţă, să coboare în subteran, ei protestând la sediul administrativ al unităţii faţă de faptul că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică.

Surse din sindicat au declarat că ortacii au refuzat să coboare în subteran pe motiv că lichidarea pe luna decembrie a fost cu 250 de lei mai mică decât în mod normal. Astfel, minerilor li s-au promis prime de Crăciun de câte 500 de lei, însă, din suma primită, jumătate, respectiv 250 de lei, a reprezentat de fapt un avans mai mare, ceea ce a determinat ca lichidarea pe luna decembrie să fie mai mică.

Prefectul Florin Sinescu spunea că a discutat cu directorul sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, care i-a spus că nemulţumirile nu sunt legate de nerespectarea contractului colectiv de muncă, valabil până în iunie 2015, şi care a fost respectat.

”Va trebui lămurită situaţia legată de modul în care s-a făcut plata avansului în luna decembrie”, preciza prefectul.

În martie 2014, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea s-au blocat în subteran mai multe ore, ei solicitând creşterea cu 14 la sută a salariilor şi acordarea de prime în cuantum de 600 lei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici