- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.08.2023, 11:53)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arafat: Nu putem compara Crevedia cu Colectiv, mai degrabă cu Mihăileşti / Şeful DSU spune că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave
Secretarul de stat din MAI, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a spus că situaţia de la Crevedia nu poate fi comparată cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu cea de la Mihăieşti, din 2004. Arafat spune că medicii au decis transferurile pacienţilor.
Urmărește
805 afișări
Arafat a spus că din ceea ce ştie, încă mai există pacienţi intubaţi, în urma rănilor suferite după explozia de la Crevedia.
„Nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătăţii mai târziu. Mai există, mai erau un pacient sau doi intubaţi, dar acest lucru, transferul lor, suprafaţa arsă fac parte din ecuaţie pentru a decide transferul sau nu. Noi am transferat mulţi pacienţi intubaţi”, a spus Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi că Iohannis și noua Democrativă n-au de gând să plece. Au câștigat alegerile chiar dacă le-au pierdut. Până când o să-i scoți din post. Fiecare Crăciun cu Ignatul lui!
-
Mausoleul familiei Assad, luat cu asalt, jefuit şi incendiat de rebeli
-
Burduja: Republica Moldova, în stare de urgenţă în sectorul energetic. Vom fi alături de Chişinău
-
Dughin ameninţă Europa de Est: „Trebuie să fie neutră sau să devină a Rusiei”
Şeful DSU spune că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave.
„Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferaţi afară. Ecuaţia care a stat la bază a fost decizia medicală. Nu putem spune că medicii noştri nu ştiu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienţi pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poţi să îi trimiţi în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc. Mai ales că spitalele erau deja cu pacienţi arşi din alte incidente din ţară şi nu erau paturile goale, în aşteptare. Lucru pe care l-am văzut şi când am solicitat din alte ţări. Sunt ţări mult mai mari decât România şi posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4 pentru că asta este problema cu paturile pentru arşi peste tot, indiferent câte faci în astfel de situaţie, cum era situaţia de acum, cum a fost situaţia când am avut 100 şi ceva de răniţi la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a explicat şeful DSU.
Raed Arafat a mai spus că nu poate fi comparată situaţia de la Crevedia cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu ceea ce s-a întâmplat în 2004 la Mihăileşti. De aceqastă dată, tocmai datorită acţiunilor întreprinse de statul român, transferurile în străinătate s-au putut face rapid.
„De această dată – şi nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăileşti – situaţia de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid. Asta este pentru că după Colectiv – şi asta prin intervenţia României – s-au creat mecanisme la nivelul protecţiei civile europene care ne-au permis să acţionăm mult mai rapid. Deci, de la activare, au fost discuţii, discuţii între noi şi diferite ţări, discuţii la nivelul Comisiei şi s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arşi în mod deosebit. Există şi echipă de evaluare. Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noştri i-au ales pe cei care trebuie să plece şi au fost trimişi”, a mai spus doctorul Arafat.
Două explozii au avut loc sâmbătă la staţia GPL din Crevedia. Doi oameni - soţ şi soţie - au murit. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajaţi ai Ministerului de Interbe - pompieri, poliţişti şi jandarmi care au acţionat la faţa locului.
În 24 mai 2004, într-o dimineaţă ploioasă, o explozie s-a produs la încărcătura unui tir care transporta în condiţii nesigure 20 de tone de azotat de amoniu. Autotrenul a luat foc la Mihăileşti (Buzău), iar deflagraţia a fost nimicitoare, la locul accidentului formându-se un crater cu o adâncime de aproape şapte metri şi cu un diametru de aproximativ 20 de metri. La Mihăileşti au murit atunci şapte pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, doi jurnalişti, localnici şi persoane care s-au aflat la momentul deflagraţiei în zonă - în total 18 oameni. Alte 13 persoane, între care cinci pompieri, au fost rănite.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul adoptă un proiect de lege care va permite Armatei să doboare dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al României. CSAT trebuie să hotărască cine dă ordinul pentru doborârea dronelor
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Consiliul Local al Sectorului 4 adoptă taxa de 540 de lei/an pentru proprietarii de mașini care nu au loc de parcare. Intră în vigoare de la 1 ianuarie
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe